Recital extraordinar  ÉRDI TAMÁS
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-extraordinar-erdi-tamas/

Duminică, 8 mai, ora 19, pianistul ÉRDI TAMÁS va susţine un recital în Sala mare a Ateneului Român din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Parcursul artistic al pianistului ÉRDI TAMÁS este  cu adevărat extraordinar.  Și-a pierdut vederea din cauza unui incubator defect. Înclinaţia sa către muzică a fost descoperită destul de devreme. Profesorii lui (Becht Erika şi Eckhardt Gábor) transformă partiturile, printr-o metodă specială, vizibile şi pentru el, prin recompunerea pieselor muzicale. Obţine primul succes la vârsta de 15 ani în cadrul Festivalului de Primăvară din Budapesta, interpretând sub bagheta dirijorului Vásáry Tamás unul dintre concertele de pian ale lui Mozart.

La vârsta de 17 ani câştigă Concursul Internaţional de Pian  “Louis Braille” de la Moscova şi este admis la Academia de Muzică din Viena. La 18 ani obţine locul întâi la Concursul de pian Gina Bachauer din Salt Lake City, cu o producţie pentru cinci piane. La 19 ani îi apar două discuri cu muzică de Mozart, care obţin un real succes şi în Canada, în anul 2000. Recitalul din Palatul Artelor din Budapesta, din 2005 a devenit materialul primului DVD de muzică clasică al acestei instituţii, ulterior apărându-i şi alte albume cu compoziţii ale lui Schubert, Chopin, Bartók şi Liszt, precum şi DVD-ul intitulat „Tamás şi prietenii săi din cele cinci continente”.
Duminica, 08 Mai 2016, 19:00 – 21:00
Sala mare
Armonii. Érdi Tamás în turneu central-european

Program

Frédéric Chopin
Fantezie impromptu, op. 66
Nocturna în do diez minor, op. posth.
Balada în sol minor, op. 23
Preludiul în re bemol major, op. 28, nr.15

Franz Liszt
Sposalizio
Consolation, în re bemol major

Zoltán Kodály
Dansuri din Ţinutul Mureşului

Franz Liszt
Jeux d’eau a la Villa d’Este

Béla Bartók
Improvizaţii pe cântece ţărăneşti maghiare
Allegro barbaro
Seara la secui
Dansuri româneşti

Franz Liszt
Rapsodia ungară nr. 6

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

În 2002 ÉRDI TAMÁS obţine diplomă de artist la Royal Music Conservatory din Toronto, unde a studiat ca bursier la clasa profesorului Leon Fleisher. În perioada studiilor din Canada susţine concerte cu Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Mozart din Viena, Orchestra Naţională din Ungaria, Orchestra Radio, iar în 2011 susţine concertul de închidere a Anului Liszt de la Filarmonica Georges Enescu din Bucureşti. De asemenea a susţinut recitaluri la Carnegie Hall, Lincoln Center şi în importante săli de concerte din Siberia, Kuweit, Liban, America, Canada şi din marile oraşe europene, precum Barbican Center din Londra. În Varşovia a cântat în repetate rânduri sub statuia lui Chopin, în faţa a 4000 de oameni. A concertat sub bagheta unor mari dirijori precum Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Rico Saccani, Uri Mayer şi Barry Wordsworth.
În anul 2008 ÉRDI TAMÁS obţine premiul Junior Prima, acordat tinerilor talentaţi sub 30 de ani, iar în anul 2010 obţine şi premiul Prima Primissima în categoria muzică clasică, cea mai importantă recunoaştere acordată artiştilor în Ungaria.

În anul 2012 este distins cu Ordinul Crucea de Merit în grad de cavaler.

05
/09
/16

Interpreta jazz Eivør, originară din Insulele Feroe, va concerta în premieră la Sala Radio din Bucureşti, pe 13 noiembrie, ocazie cu care îşi va prezenta şi cel mai recent material discografic, ”Slør”

05
/09
/16

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. Artistul născut în Zanzibar, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică rock din istorie, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O vârstă la care Freddie Mercury, liderul formației britanice Queen, nu şi-ar fi dorit să ajungă: „Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani”.

02
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca soliști invitați pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), laureați ai altor ediții ale competiției.

31
/08
/16

La început de toamnă, pe 14 septembrie, de la orele 19:00, Fundația Calea Victoriei vă invită la Sala Radio, la concertul de gală „Royal Musical Journey” - o călătorie savuroasă și ritmată în Europa cochetă a secolelor XVII și XVIII.

30
/08
/16

Despre modestia, simplitatea, umanitatea cuceritoare și discursul la primirea în Academia Română a celui mai mare pianist, compozitor și dirijor român, George Enescu.

29
/08
/16

Beyonce a devenit, oficial, artista cu cele mai multe premii VMA (Video Music Awards) din istoria premiilor. Artista americană a câştigat, duminică seara, opt premii, inclusiv trofeul suprem - videoclipul anului. Beyonce a batut, astfel, recordul celor mai multe premii MTV Video Music Awards, cumulând, de-a lungul anilor, 21 de trofee, cu unul mai mult Madonna.

25
/08
/16

Unul dintre evenimentele cu tradiție organizate de Primăria Municipiului București prin ARCUB, dă întâlnire fanilor muzicii clasice într-o nouă locație, și într-o nouă perioadă. După ce, timp de zece ani, Bucharest Music Film Festival a umplut Piața George Enescu cu sute de artiști și mii de spectatori, anul acesta, festivalul muzicii clasice se aude, între 9 și 18 septembrie, în Piața Universității.

23
/08
/16

Compozitorul și organistul german din perioada barocă, Johann Sebastian Bach, este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Familia și muzica au fost universul vieții lui.

19
/08
/16

Compozitorul Adrian Enescu a încetat din viață vineri, au confirmat reprezentanți ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). La Gala Premiilor UNITER, eveniment care a avut loc anul acesta, la Teatrul “Regina Maria” din Oradea, Adrian Enescu a fost recompensat cu Premiul Special pentru Muzică de Teatru.

17
/08
/16

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat profund cultura muzicală românească. Cu acest prilej, Radio România Muzical a programat emisiunea-maraton de patru ore “George Enescu 135” (vineri, 19 august, de la ora 13.05)

16
/08
/16

Într-o zi de 16 august (1977) înceta din viaţă Elvis Presley, sex-simbol, legendă vie a muzicii, Regele Rock and Roll-ului şi unul dintre cei mai iubiți artiști ai tuturor timpurilor. Moartea lui Elvis a iscat mii de supoziții și investigații, care mai de care mai fanteziste. Potrivit raportului medico-legal, artistul a fost găsit zăcând în propria vomă, în baia reședinţei sale din Graceland.

12
/08
/16

Opera din Dubai, aflată în apropierea celui mai înalt zgârie-nori din lume, se pregătește pentru inaugurare cu o ceremonie grandioasă, al cărei cap de afiș este tenorul Placido Domingo.

11
/08
/16

Biletele pentru concertul de gala care deschide ediția 2016 a Concursului Enescu (3-25 septembrie, București), avându-i ca soliști invitați pe laureații Anna Țifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian) și biletele pentru Finala de Pian a competiției s-au epuizat. Publicul mai poate achiziționa bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum și la galele finale de Vioară și Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.

09
/08
/16

Una dintre marile surprize ale ediției 2016 a Festivalului RadiRo se anunță concertul Orchestrei Simfonice Radio ORF din Viena, programat pe 29 septembrie, care îl va aduce în premieră la RadiRo și la Sala Radio, pe violonistul Gidon Kremer, figură legendară a scenei muzicale internaționale.

09
/08
/16

“Ei bine, Marianne, a venit timpul bătrâneţii, când trupurile ne sun slăbite şi cred că voi veni şi eu în urma ta. Să ştii că sunt atât de aproape de tine că dacă-ţi întinzi mâna mă poţi atinge." Leonard Cohen i-a scris o scrisoare emoţionantă muzei sale muribunde Marianne Ihlen, cea care l-a inspirat pe Cohen să scrie faimoasele "So Long, Marianne" şi "Bird on a Wire". Marianne a murit, pe 29 iulie, la vârsta de 81 de ani.

08
/08
/16

Pe 1 septembrie 2016 magia viorii Stradivarius se va auzi în Sala Mare a Ateneului Român, în cadrul Finalei Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti – ediţia a VII-a. Violonistul Răzvan Stoica va oferi publicului o lecţie de virtuozitate, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu şi 3 dintre cei mai buni tineri dirijori ai lumii.