Recital extraordinar  ÉRDI TAMÁS
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-extraordinar-erdi-tamas/

Duminică, 8 mai, ora 19, pianistul ÉRDI TAMÁS va susţine un recital în Sala mare a Ateneului Român din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Parcursul artistic al pianistului ÉRDI TAMÁS este  cu adevărat extraordinar.  Și-a pierdut vederea din cauza unui incubator defect. Înclinaţia sa către muzică a fost descoperită destul de devreme. Profesorii lui (Becht Erika şi Eckhardt Gábor) transformă partiturile, printr-o metodă specială, vizibile şi pentru el, prin recompunerea pieselor muzicale. Obţine primul succes la vârsta de 15 ani în cadrul Festivalului de Primăvară din Budapesta, interpretând sub bagheta dirijorului Vásáry Tamás unul dintre concertele de pian ale lui Mozart.

La vârsta de 17 ani câştigă Concursul Internaţional de Pian  “Louis Braille” de la Moscova şi este admis la Academia de Muzică din Viena. La 18 ani obţine locul întâi la Concursul de pian Gina Bachauer din Salt Lake City, cu o producţie pentru cinci piane. La 19 ani îi apar două discuri cu muzică de Mozart, care obţin un real succes şi în Canada, în anul 2000. Recitalul din Palatul Artelor din Budapesta, din 2005 a devenit materialul primului DVD de muzică clasică al acestei instituţii, ulterior apărându-i şi alte albume cu compoziţii ale lui Schubert, Chopin, Bartók şi Liszt, precum şi DVD-ul intitulat „Tamás şi prietenii săi din cele cinci continente”.
Duminica, 08 Mai 2016, 19:00 – 21:00
Sala mare
Armonii. Érdi Tamás în turneu central-european

Program

Frédéric Chopin
Fantezie impromptu, op. 66
Nocturna în do diez minor, op. posth.
Balada în sol minor, op. 23
Preludiul în re bemol major, op. 28, nr.15

Franz Liszt
Sposalizio
Consolation, în re bemol major

Zoltán Kodály
Dansuri din Ţinutul Mureşului

Franz Liszt
Jeux d’eau a la Villa d’Este

Béla Bartók
Improvizaţii pe cântece ţărăneşti maghiare
Allegro barbaro
Seara la secui
Dansuri româneşti

Franz Liszt
Rapsodia ungară nr. 6

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

În 2002 ÉRDI TAMÁS obţine diplomă de artist la Royal Music Conservatory din Toronto, unde a studiat ca bursier la clasa profesorului Leon Fleisher. În perioada studiilor din Canada susţine concerte cu Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Mozart din Viena, Orchestra Naţională din Ungaria, Orchestra Radio, iar în 2011 susţine concertul de închidere a Anului Liszt de la Filarmonica Georges Enescu din Bucureşti. De asemenea a susţinut recitaluri la Carnegie Hall, Lincoln Center şi în importante săli de concerte din Siberia, Kuweit, Liban, America, Canada şi din marile oraşe europene, precum Barbican Center din Londra. În Varşovia a cântat în repetate rânduri sub statuia lui Chopin, în faţa a 4000 de oameni. A concertat sub bagheta unor mari dirijori precum Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Rico Saccani, Uri Mayer şi Barry Wordsworth.
În anul 2008 ÉRDI TAMÁS obţine premiul Junior Prima, acordat tinerilor talentaţi sub 30 de ani, iar în anul 2010 obţine şi premiul Prima Primissima în categoria muzică clasică, cea mai importantă recunoaştere acordată artiştilor în Ungaria.

În anul 2012 este distins cu Ordinul Crucea de Merit în grad de cavaler.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.