Recitaluri Mozart şi Beethoven cu acces liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/recitaluri-mozart-si-beethoven-cu-acces-liber/

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2015

Mozart, care a compus în doar 35 de ani de viaţă un număr impresionant de compoziţii, a lăsat iubitorilor muzicii clasice peste 30 de partituri pentru formulă de cvartet de coarde.

Recitalul programat miercuri, 4 martie (19.00), în Studioul Alfred Alessandrescu, propune publicului cvartetele cu flaut semnate de Amadeus, în interpretarea a trei dintre muzicienii Orchestrei Naţionale Radio – Graţian Papară (flaut), Iulian Popovici (violă) şi Bogdan Postolache (violoncel) – alături de  violonistul Alexandru Marian.

După Mozart va urma Beethoven, în al doilea recital derulat în luna martie în Studioul Alfred Alessandrescu şi prezentat de ansamblul ARS VENTUS.

Marţi, 24 martie (19.00) sunt programate două lucrări pentru formulă de cvintet: Beethoven – Cvintetul pentru suflători şi pian în mi bemol major şi Mozart – Cvintetul pentru suflători şi pian în mi bemol major, în interpretarea a patru dintre artiştii Orchestrei Naţionale Radio – Valentin Ghita (oboi), Andrei Theodoru (clarinet), Albert Moisi (fagot) şi Cristian Borcan (corn) – alături de pianista Raluca Ouatu.

Proiectele ARS VENTUS s-au bucurat de la bun început de atenția unor instituții muzicale importante: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Pitești, Orchestra de Cameră din Focșani, sunt doar o parte dintre partenerii alături de care ansamblul a susținut concerte.

Fiind conceput în scopul promovării muzicii pentru instrumente de suflat, ARS VENTUS a urmărit încă de la început diversificarea combinațiilor instrumentale, pentru a cuprinde astfel majoritatea genurilor și speciilor camerale care se adresează ansamblurilor de suflători.

Foto: Recitaluri Mozart şi Beethoven, ARS VENTUS – facebook.com/AnsamblulArsVentus

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.