Redescoperind Drumul Mătăsii – o călătorie spirituală
https://www.ziarulmetropolis.ro/redescoperind-drumul-matasii-o-calatorie-spirituala/

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroşi scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu în opera sa. În 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China şi munţii Asiei Centrale în Iran şi Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

Un articol de Teodora Gheorghe|5 februarie 2014

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

Mulți au auzit de el, ȋnsă puțini știu ce taine ascunde de-a lungul atȃtor veacuri tulburate. Drumul Mătăsii ȋncepe de la poarta vestică a vechiului Changan, răspȃndindu-se, ca un șarpe imens „(…) ȋn ȋntreaga Asie Centrală și ȋn Afganistan – un paradis sau un iad al etniilor amestecate.”

Sintagma Drumul Mătăsii provine din secolul XIX, existȃnd și ȋn prezent pe buzele celor care ȋi cunosc povestea sau fac parte din ea, grație unei moșteniri culturale de proporții.

Thubron nu e doar bine documentat, ci și un poet al prozei. Călătorul pătrunde ȋn istorie cu pași suavi, care abia răsună pe coridorul timpului. Oamenii și locurile sunt descrise asemenea unor bibelouri prețioase scoase la licitație.

Autorul se folosește de metafore și imagini vizuale atent construite din cuvinte ce denotă sensibilitatea scriitorului, ȋn detrimentul obiectivității observatorului. Umor său este tandru, aflȃndu-se ȋntr-o permanentă simbioză cu empatia față de semeni.

Redescoperind Drumul

Coperta cărţii Redescoperind Drumul Mătăsii

Asia ȋntruchipează un teritoriu al contrastelor și paradoxurilor. Ȋn China, nostalgia trecutului și efectele regimurilor politice austere sunt fețe ostenite ale aceleiași monede. Durerea lăsată ȋn urmă de dominația lui Mao se prelinge ȋncă printre mallurile și clădirile moderne de astăzi.

Privind prin lupa istoriei, Thubron descoperă strigătele prigoniților din era ȋmpăraților tirani, dar și torturile la care au fost supuși intelectualii ȋn vremea Revoluției Culturale. Și totuși, prezentul cunoaște prosperitate și o binemeritată liniște, dincolo de agitația orașului.

Pe măsură ce ȋnaintează, călătorul se desprinde de paradisul Chinei, alunecȃnd spre despiritualizarea și diversitatea din vestul Asiei. Pe aceste teritorii guvernate de conflicte și neajunsuri trăiesc urmași ai negustorilor persani, ai sogdienilor și toharienilor, vechi civilizații ce populau cȃndva Drumul Mătăsii.

Sărăcia trezește ȋn mulți dorința de a evada peste hotare, migrȃnd ȋnspre visul american, respectiv mirajul european. Uneori, trăsăturile amestecate ȋntȃlnite pe chipurile unora vorbesc despre o origine indo-europeană. Thubron traversează nu doar spații, dar și pericole.

Ȋn Cherchen e obligat să stea ȋn carantină din cauza virusului SARS, notoriu ȋn anii 2002-2003 pentru că a afectat peste 30 de țări din Asia. Străbate deșertul Taklamakan, recunoscut ca fiind cel mai periculos din lume și face cunoștință cu populația ȋnăsprită de război din Iran și Kȋrgȋstan.

Nu avem de-a face cu un jurnal de călătorie ȋn adevăratul sens al cuvȃntului, mai degrabă cu un periplu spiritual, presărat cu revelații. „E greu de găsit o carte de călătorie mai frumoasă scrisă ȋn acest secol”, se spune ȋn ziarul britanic The Times.

Foto cu Redescoperind Drumul Mătăsii – Polirom

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

14
/08
/16

„Albastrul dintre cer şi ape”, al doilea roman al scriitoarei Susan Abulhawa, apărut recent la Polirom în traducerea semnată de Mihaela Negrilă, propune o incursiune într-o istorie cu multe enigme, construită în jurul unui destin de excepție.

10
/08
/16

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună", se arată în studiul publicat de revista "Ştiinţe Sociale & Medicină".

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

În această vară, Editura Herald lansează ediția din 2016 a campaniei „Te așteptăm în librărie!“. Între 1 august și 1 noiembrie, ești invitat să intri în cele 150 de librării partenere din București și din țară și să descoperi cele 30 de cărți aflate în promoție.

31
/07
/16

Chalice îşi va face debutul în luna septembrie, în benzile desenate "Alters", o serie de poveşti despre un grup de proscrişi, a căror circumstanţe unice le dă superputeri, Făcând tranziţia la sexul feminin şi purtând cu încredere o fustă mini şi o pelerină, Chalice dezvoltă abalitatea de a controla mecanica cuantică.