„Regele Mihai: Drumul către casă”, în premieră pe History Channel
https://www.ziarulmetropolis.ro/regele-mihai-drumul-catre-casa-in-premiera-pe-history-channel/

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieţii suveranului în exil, de la expulzarea sa forţată până la înmormântare, dar include şi un interviu cu Prinţul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2021

Programul este difuzat în premieră pe HISTORY Channel duminică, la ora 21:00, cu o zi înaintea centenarului nașterii suveranului, și este urmat de alte 11 difuzări până la sfârșitul anului. Documentarul a fost filmat în România, Elveția și Marea Britanie.

Programul include un interviu cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh, în care descrie prietenia sa cu Regele Mihai din copilărie, când călăreau ponei pe malul Mării Negre și la Castelul Peleș, în Sinaia. Prințul Philip, ca și soția sa, Regina Elisabeta a II-a, înrudit cu regele Mihai comentează și poziția Occidentului, care abandonează România și Europa de Est sub influența lui Stalin la Ialta, în 1944.

„Împreună cu filmele anterioare, Războiul Regelui (2016) și Maria: Inima României (2018), noul documentar Regele Mihai: Drumul către casă aduce în fața publicului o perioadă din istoria României din 1860 până în 2017”, a explicat John Florescu, producătorul executiv al celor trei programe. Primele două documentare au fost lansate în Romania pe ProTV și au fost difuzate în 42 de țări pe HISTORY Channel.

Narat de aclamatul actor Marcel Iureș, documentarul prezintă interviuri cu membri ai familiei regelui, consilieri și prieteni apropiați regelui Mihai, avocatul său din Elveția, jurnaliști, istorici și fostul director al Casei Regale. Consilierul istoric principal al filmului este Dr. Matei Cazacu, autor și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris.

John Florescu și scenaristul și producătorul britanic Trevor Poots au realizat acest program de 44 de minute împreună cu echipa românească condusă de producătorul senior Viorel Chesaru.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.