„Regele Mihai: Drumul către casă”, în premieră pe History Channel
https://www.ziarulmetropolis.ro/regele-mihai-drumul-catre-casa-in-premiera-pe-history-channel/

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieţii suveranului în exil, de la expulzarea sa forţată până la înmormântare, dar include şi un interviu cu Prinţul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2021

Programul este difuzat în premieră pe HISTORY Channel duminică, la ora 21:00, cu o zi înaintea centenarului nașterii suveranului, și este urmat de alte 11 difuzări până la sfârșitul anului. Documentarul a fost filmat în România, Elveția și Marea Britanie.

Programul include un interviu cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh, în care descrie prietenia sa cu Regele Mihai din copilărie, când călăreau ponei pe malul Mării Negre și la Castelul Peleș, în Sinaia. Prințul Philip, ca și soția sa, Regina Elisabeta a II-a, înrudit cu regele Mihai comentează și poziția Occidentului, care abandonează România și Europa de Est sub influența lui Stalin la Ialta, în 1944.

„Împreună cu filmele anterioare, Războiul Regelui (2016) și Maria: Inima României (2018), noul documentar Regele Mihai: Drumul către casă aduce în fața publicului o perioadă din istoria României din 1860 până în 2017”, a explicat John Florescu, producătorul executiv al celor trei programe. Primele două documentare au fost lansate în Romania pe ProTV și au fost difuzate în 42 de țări pe HISTORY Channel.

Narat de aclamatul actor Marcel Iureș, documentarul prezintă interviuri cu membri ai familiei regelui, consilieri și prieteni apropiați regelui Mihai, avocatul său din Elveția, jurnaliști, istorici și fostul director al Casei Regale. Consilierul istoric principal al filmului este Dr. Matei Cazacu, autor și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris.

John Florescu și scenaristul și producătorul britanic Trevor Poots au realizat acest program de 44 de minute împreună cu echipa românească condusă de producătorul senior Viorel Chesaru.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.