Regele moare, de Eugène Ionesco, în această seară la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/regele-moare-de-eugene-ionesco-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

În memoria lui Eugène Ionesco (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994), Casa de Producţie TVR a programat luni, 24 noiembrie, de la ora 20.00, la TVR 2, una dintre piesele marelui scriitor: „Regele moare” („Le Roi se meurt”), sub direcţia de scenă a maestrului Victor Ioan Frunză.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2014

Spectacolul care va putea fi urmărit luni la TVR 2 face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, fiind realizat şi preluat de la „Theatrum Mundi” (premiera tv – 2008).

O să mor… O să mor peste 40 de ani, 50 de ani, peste 300 de ani, mai târziu o să mor, când o să vreau eu, când o să am timp. Eu sunt Regele, eu hotărăsc! – Marius Bodochi, în rolul principal din „Regele moare”

„Regele moare – poem de sumbră tonalitate pe tema statutului de muritor al omului şi a crimei în masă. Este profund metafizic, în imageria lui regăsindu-se ecourile poemelor lui John Donne, precum şi ale lui Charles Baudelaire, poetul francez preferat al lui Ionescu.” (Rosette C. Lamont: Ionesco’s Imperatives, University of Michigan, 1993.7.p.)

Universul absurdului se naşte din ideea prăbuşirii întregului eşafodaj de iluzii, ambiţii, orgolii, sete de putere şi de control, în faţa morţii – singura certitudine a… vieţii. O „mare trecere”, conştientizată, dar respinsă, o realitate anunţată care schimbă totul şi care ar trebui asumată prin rememorarea trecutului şi reevaluarea prezentului. Regele lui Eugène Ionesco este expresia dramatică perfectă a „reducerii la absurd” a condiţiei umane.

Spectacolul „Regele moare” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Româneşti în anul 2002 (premiu pentru regie, scenografie şi cel mai bun rol masculin) și cu Premiul Criticii pentru regie şi scenografie acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) în anul 2003.

REGELE MOARE de Eugène Ionesco – INFO

Traducere: Dan C. MihăilescuRegele moare

Distribuţia : Marius Bodochi, Florina Cercel, Gabriela Butuc, Viorel Păunescu, Irina Bârlădeanu, Marius Gâlea. Cu participarea sopranei Ligia Dună.

Interpreţi orchestră : Marius Leau (vioară), Eugenia Leau (vioară), Lisandru Aureliu (corn), Miron Vasilescu (pian).

Muzica: Marius Leau.

Decoruri şi costume: Adriana Grand. Redactor: Doina Teodoru. Director de imagine: Aurel Piţigoi. Scenografia TV: Ion Olaru. Regia de montaj: Gini Ignat.

Regia TV: Luminiţa Iordănescu.

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză.

Foto: Regele moare – TVR

19
/06
/14

În zilele noastre în care rețele sociale dezvăluie pas cu pas fiecare amănunt din viața unui om, ne-a mai rămas un singur loc în care putem fi surprinși sau uimiți de oameni – sala de teatru. 

19
/06
/14

„A face (cuiva) capul calendar” este o expresie folosită adesea când ne întâlnim cu cineva care vorbește prea mult. De asemenea, este utilizată atunci când vrem să transmitem mesajul că suntem copleșiți de prea multe informații. Dar de ce „calendar”, și nu „almanah” sau „revistă”?

18
/06
/14

Se joacă pe scena Naționalului din București “Anonimul venețian”, spectacol-studiu coordonat de însuși Ion Caramitru. Doar doi actori – Ilinca Goia și Ioan Andrei Ionescu, o splendidă ilustrație muzicală (de Vasile Manta) și, mai ales, indimenticabilul text al lui Giuseppe Berto (vă este cunoscut, poate, pentru “Il male oscuro”).

18
/06
/14

Într-o după-amiază de iunie am participat la repetițiile spectacolului „Distopie. Shakespeare. Remix“, care deschide proiectul numit Noua Generație de creatori – 9G, care se va desfășura la Sala Mică a Teatrului Național București, în datele de 20, 21 și 22 iunie, la ora 20.00.

18
/06
/14

Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deșert, este câștigătorul Marelui Premiu al ediției a treia de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

17
/06
/14

Festivalul Naţional de Teatru (25 octombrie – 2 noiembrie 2014) organizează în zilele de 18 şi 19 iulie a.c., la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala mică, o audiţie în vederea selecţiei pentru un workshop condus de Răzvan Mazilu - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dansatori şi coregrafi.

17
/06
/14

În perioada 16-22 iunie are loc a doua ediție a Festivalului de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, eveniment cultural ce reunește 44 de producții teatrale radiofonice din 21 de țări participante. Audițiile spectacolelor au accesul gratuit și se desfășoară la Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56. Despre conceptul festivalului ne vorbeşte Attila Vizauer (regizor), directorul Departamentului de teatru și divertisment al Societății Române de Radiodifuziune.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.