„REGINA MARIA”, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-la-teatrul-metropolis-in-sala-centenar/

„Regina Maria” de Dr. Venerus Popa, după o idee de Manuela Hărăbor şi Alexandru Bindea, este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Spectacolul, care aduce în prim plan adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, se joacă zilele acestea la Teatrul Metropolis.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2018

Spectacolul „Regina Maria” marchează un moment important al istoriei ţării, centenarul Unirii. Suntem, așadar, în fața unui act de recuperare a istoriei naționale, dar şi internaționale, evocând în cazul de faţă, pagini de importanţă majoră ce au condus la Marea Unire din 1918.

Spectacolul „Regina Maria” este actul rememorării unor personalităţi şi momente istorice ce au ca punct de plecare o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmărind în linii mari evenimente cheie de la începutul Primului Război Mondial.

Figura marelui rege Carol I, tulburat de dilema ingrată în care se găsea, aceea de rege al României obligat să se alieze cu Puterile Centrale în virtutea unui vechi tratat, sau cel puţin să rămână neutru, dacă nu chiar să se alăture Antantei. Momentul de maximă tensiune între Regina Maria şi Regele Ferdinand prilejuit de necesitatea adoptării unei poziţii a Regatului României faţă de declanşarea războiului.

Presiunile la care a fost supusă Regina Maria din partea Ambasadorului Austro-Ungariei pentru a interveni pe lângă Regele Ferdinand pentru alăturarea României la Puterile Centrale. Tragedia capitulării României din mai 1918.

Figura luminoasă a generalului Berthelot. Momentul întâlnirii Reginei Maria cu Primul Ministru al Franţei, Georges Clemenceau, din 1919, întâlnire care a adus României multiple beneficii şi a schimbat optica sub care ne priveau Marile Puteri învingătoare în război.

În sfârşit, Testamentul Reginei Maria, pagină de mare sensibilitate şi dovadă de imensă dragoste pentru poporul român.

Din distribuția spectacolului fac parte actori consacrati precum: Manuela Hărăbor, Maria Blaj, Gavril Pătru, Alexandru Bindea, Cristian Moţiu, Dan Aştilean şi Costel Constantin.

Spectacolul, care  aduce în prim plan  adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, poate fi văzut, zilele acestea, joi (29 noiembrie, ora 20.00), vineri (30 noiembrie, ora 17.00), sâmbătă (1 decembrie, ora 12.00) și duminică (2 decembrie, ora 12.00).

Textul lui Venerus Popa în direcţia de scenă semnată de Alexandru Bindea, într-un spaţiu de excelenţă – Sala Centenar a Teatrul Metropolis, are darul de a aduce marii sărbători a României o lumina de adevar, în respectul ce îl datorăm Familiei Regale şi Reginei Maria în primul rând.

Foto: „Regina Maria” – Teatrul Metropolis

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

Eseistul George Banu, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, a participat şi anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recent încheiat: a coordonat întâlniri, a moderat conferinţe, a dialogat cu personalităţi ale teatrului mondial, a văzut spectacole.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Scrisă de un muntenegrean - Liubomir Giurkovici, adusă în scenă de un sloven - Nick Upper şi desemnată cel mai bun spectacol, în Macedonia, Tobelia va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015!

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

24
/06
/15

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.