Regizorul Silviu Purcărete primește Premiul Special în cadrul manifestării Premiul Europa pentru Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-silviu-purcarete-primeste-premiul-special-in-cadrul-manifestarii-premiul-europa-pentru-teatru/

Timp de patru zile, ediţia a XV-a a Premiului Europa pentru Teatru aduce la Craiova peste 60 de jurnalişti de la cele mai faimoase publicaţii din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internaţională şi artişti recunoscuţi la nivel mondial, totul în continuarea Festivalului Internaţional Shakespeare.

Un articol de Liliana Matei|23 Aprilie 2016

Premiul Europa pentru Teatru, ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan.

Premiul Special îi este acordat din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țară și în străinătate.

Cel de-al XIII-lea Premiu „Noi Realităţi Teatrale„ va fi acordat următorilor artişti: Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).

Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie.

Mai mult, în aceasta perioada, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor:

„Ultimul vis pe pământ”, al Teatrului Naţional din Scoţia, o piesă foarte actuală pe tema imigranţilor;

„Reykjavik“ de Juan Mayorga, o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca „artă a imaginaţiei“, şi de asemenea, două scene extrase din „Golem “, noua sa piesă.

Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei „Nathan the Wise/Nathan der Weise ”, o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E Lessing.

Mats Ek va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în „Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în „Axe”, două spectacole de balet ce închid cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie 2016, după ceremonia de premiere.

În plus, în secțiunea Retours, Festivalul Internaţional Shakespeare va găzdui creațiile câștigatorilor ediţiilor trecute ale  Premiului  „Noi Realităţi Teatrale”, printre care Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier. Spectacolulul „Julius Caesar”, regia Romeo Castellucci şi „Richard III”, regia Thomas Ostermeier, se vor juca la Craiova pe data de 23 aprilie 2016.

Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni.

20
/04
/19

Marți, 23 aprilie, de la ora 19.00, Galeria Estopia ne propune vernisajul expoziției „Dissection”, de Madár Réka. O expoziție ca o tăietură în biografia personală și în parcursul artistei.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

Realizarea unui film necesită timp și mulți bani. Doar o nevoie interioară de nestăpânit ar trebui să împingă pe cineva la un efort atât de mare. Însă două filme românești recente, lansate într-un trist anonimat, arată că nu trebuie să ai talent şi nici măcar meșteșug pentru a te pretinde cineast.

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima dară în România, din 19 aprilie. Expoziția „RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE, 1967-2019” face parte din noul sezon expozițional de la Muzeul Național de Artă Contemporană.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

Page 1 of 79112345...102030...Last »