Regizorul Thomas Ostermeier, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne“
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-thomas-ostermeier-invitatul-marinei-constantinescu-la-nocturne/

În anul 2007, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, îl invita pentru prima dată în România pe unul dintre tinerii regizori mari şi rebeli ai Europei: Thomas Ostermeier.

Un articol de Petre Ivan|13 Iunie 2016

După succesul absolut avut ca director artistic asociat al Festivalului de la Avignon în vara lui 2007, dar şi ca regizor a două montări excepţionale, “Nora” şi “Concert la cerere”, Thomas Ostermeier şi trupa lui remarcabilă de la Teatrul Schaubuhne din Berlin, al cărui director este, a sosit în forţă la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. O premieră extraordinară în România.

În anul 2010, Thomas Ostermeier revine în ţara noastră, la invitaţia lui Emil Boroghină, cu un “Hamlet” memorabil în Festivalul “Shakespeare”.

Cu această ocazie a fost realizată o ediţie “Nocturne” cu totul specială, în care două personalităţi care aparţin aceleiaşi generaţii, Marina Constantinescu şi Thomas Ostermeier, “predau” o necesară lecţie de istorie trăită pe viu, despre căderea cortinei de fier, promisiunea unui nou început la care amândoi au visat.

13427841_1014010152024855_2709195797578460665_n

Este de notorietate fapul că tânărul Ostermeier a fost foarte activ în mişcarea antifascistă. Spune că, fără căderea zidului Berlinului, nu ar fi putut să-şi construiască drumul său de artist. Succesul a venit repede, poate “prea repede”, după cum, cu maturitatea de azi, recunoaşte. Poate ar fi experimentat mai mult…

Rebelul Ostermeier a traversat perioade care, într-un fel sau în altul, i-au marcat traiectoria şi influenţat viziunea. În primii ani de studiu, l-au fascinat reformatorii teatrului secolului XX. Apoi, a traversat momente în care simţea că nu se creează o legătură între ceea ce se întâmplă în teatru şi viaţa sa. Într-o vreme în care pare demodat să te preocupe limba, Thomas Ostermeier este cel care i-a oferit cuvântului lui Shakespeare o reinterpretare directă, modernă şi actuală, impunând un ritm care ţine de aceste timpuri.

În această seară, pe TVR 1, de la 00.15, şi marţi, de la 17.00, în cinstea vizitei pe care regizorul german o face din nou ţării noastre, este reprogramată această ediţie de arhivă.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Page 1 of 76512345...102030...Last »