Remember Toma Caragiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/remember-toma-caragiu/

Pe 21 august se împlinesc 92 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România, cel care dă numele Teatrului din Ploieşti. Cu această ocazie, instituţia de spectacole care-i poartă numele organizează o serie de manifestări care-i sunt dedicate.

Un articol de Liliana Matei|13 august 2017

Într-un interviu acordat în anul 1971 revistei Teatrul, Toma Caragiu se autodescria în felul următor: „M-am născut la 21 august, am stat o vreme la Silistra, dar am copilărit și am făcut școala la Ploiești. Sunt deci, ploieștean, get-beget. Am învățat aici la „Petru și Pavel” și făceam un sport de performanță: natație. Desigur, fondist. Aveam de altfel 60 kg, greutate pe care am purtat-o până la 32 de ani! Talentul? Se spune că-i moștenit de la bunica, personaj cunoscut în satul meu natal din Macedonia mai ales prin faptul că-și imita toți cunoscuții… Bineînțeles, jucam teatru – de mic – acasă! Ca mic artist amator am jucat și eu ca mulți alții în Lăutarul din Cremona de Francois Coppe, piesă mereu prezentă la serbările de sfârșit de an sau la cele cu scop filantropic.”

Pe 21 august, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești organizează mai multe manifestări dedicate actorului, după cum urmează: la ora 10.00 va avea loc o depunere de flori la statuia lui Toma Caragiu din imediata vecinătate a teatrului. La ora 10.30 – deschiderea in foayerul principal al teatrului a expozitiei fotodocumentare „In Memoriam Toma Caragiu”, care prezinta ipostaze actoricești ale lui Toma Caragiu imortalizate atât pe scena Teatrului ploieștean, cât și pe marile scene bucureștene, se arată într-un comunicat de presă.

La ora 10.45 va avea loc rememorarea unor momente din viața marelui actor, prin vizionarea unui material video ce cuprinde interviuri mărturii despre Toma Caragiu cu personalități ale teatrului romanesc – Marin Moraru, Horațiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Mihai Mălaimare, Mircea Diaconu.

 

14
/10
/14

Asociaţia ProDrama și Teatrul Național “I.L.Caragiale” vă invită în datele de 18 și 19 Octombrie 2014, ora 20:00, la ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, la Sala Mică a Naționalului, un proiect în cadrul Programului 9G la TNB.

14
/10
/14

Unteatru îi invită pe iubitorii de teatru la premiera spectacolului La ţigănci, după Mircea Eliade, în regia tinerilor Andrei și Andreea Grosu. Premiera oficială va avea loc în zilele de 14 și 17 octombrie, de la orele 19.00 și sâmbătă 18 octombrie, de la orele 16.30 și 19.00.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

13
/10
/14

Vineri, 17 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala „Horia Lovinescu”, Teatrul Maghiar de Stat va prezenta spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, regia: András Urbán, scenografia: Carmencita Brojboiu. Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi este recomandat tinerilor peste 18 ani.

13
/10
/14

Doi pe o bancă, D'ale noastre, Tipografic majuscul, Tartuffe sau impostorul, ... escu, Băieţii de aur, Livada de vişini, Trei piese scurte fără sexşi multe alte spectacole pe scenele teatrelor bucureştene, în săptămâna 13 - 19 octombrie