Remember Toma Caragiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/remember-toma-caragiu/

Pe 21 august se împlinesc 92 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film din România, cel care dă numele Teatrului din Ploieşti. Cu această ocazie, instituţia de spectacole care-i poartă numele organizează o serie de manifestări care-i sunt dedicate.

Un articol de Liliana Matei|13 august 2017

Într-un interviu acordat în anul 1971 revistei Teatrul, Toma Caragiu se autodescria în felul următor: „M-am născut la 21 august, am stat o vreme la Silistra, dar am copilărit și am făcut școala la Ploiești. Sunt deci, ploieștean, get-beget. Am învățat aici la „Petru și Pavel” și făceam un sport de performanță: natație. Desigur, fondist. Aveam de altfel 60 kg, greutate pe care am purtat-o până la 32 de ani! Talentul? Se spune că-i moștenit de la bunica, personaj cunoscut în satul meu natal din Macedonia mai ales prin faptul că-și imita toți cunoscuții… Bineînțeles, jucam teatru – de mic – acasă! Ca mic artist amator am jucat și eu ca mulți alții în Lăutarul din Cremona de Francois Coppe, piesă mereu prezentă la serbările de sfârșit de an sau la cele cu scop filantropic.”

Pe 21 august, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești organizează mai multe manifestări dedicate actorului, după cum urmează: la ora 10.00 va avea loc o depunere de flori la statuia lui Toma Caragiu din imediata vecinătate a teatrului. La ora 10.30 – deschiderea in foayerul principal al teatrului a expozitiei fotodocumentare „In Memoriam Toma Caragiu”, care prezinta ipostaze actoricești ale lui Toma Caragiu imortalizate atât pe scena Teatrului ploieștean, cât și pe marile scene bucureștene, se arată într-un comunicat de presă.

La ora 10.45 va avea loc rememorarea unor momente din viața marelui actor, prin vizionarea unui material video ce cuprinde interviuri mărturii despre Toma Caragiu cu personalități ale teatrului romanesc – Marin Moraru, Horațiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Mihai Mălaimare, Mircea Diaconu.

 

22
/09
/14

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Violoncel, au fost desemnaţi duminică seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel și Orchestră de D. Șostacovici.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

20
/09
/14

Teatrul Naţional Bucureşti a deschis stagiunea săptămâna trecută cu patru spectacole ale Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău: „Amorul dănţuie şi feste joacă”, după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilache; „12 scaune” după Ilf şi Petrov în regia lui de Petru Hadârcă; „Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, în regia Luminiţei Ţâcu şi „Hronicul găinarilor” după Aureliu Busuioc. în regia lui Petru Hadârcă.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

19
/09
/14

Telespectatorii vor putea revedea la TVR 2, luni, 22 septembrie, de la ora 19.10 (partea I) şi de la ora 20.35 (partea a II-a), spectacolului Casei de Producţie TVR „Hedda Gabler”, în regia artistică a lui Dominic Dembinski, producţie care a primit Premiul pentru teatru TV al anului 2013, în cadrul ediţiei a XXII-a a Galei Premiilor UNITER. Spectacolul este difuzat simultan şi de TVR HD.

19
/09
/14

În perioada 21 septembrie-5 octombrie, în fiecare week-end de la 19,00 la 21,00 Primăria Sectorului 3 şi Centrul Cultural Casa Artelor îi invită pe locuitorii Capitalei pe Bulevardul Unirii, în zona situată între Piața Alba Iulia, Piaţa Regiunilor, și Nerva Traian, la Expoziția în aer liber “ Bucureşti-555 de ani de istorie şi artă” şi la spectacole de teatru, dans, muzică, poezie şi arte plastice.