Remix ID, alături de Timișoara 2021, intervenții culturale în localitățile bănățene
https://www.ziarulmetropolis.ro/remix-id-alaturi-de-timisoara-2021-interventii-culturale-in-localitatile-banatene/

Asociaţia Culturală META Spaţiu, alături de Asociaţia Timişoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, a dat startul seriei de intervenţii culturale REMIX ID, care se va desfăşura în patru localităţi bănăţene, importante din punct de vedere al diversităţii etnice.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2019

Scopul evenimentului este reîntoarcerea la rădăcini, la poveștile bunicilor din Banat și la recuperarea patrimoniului străbun, pentru a-l dărui generațiilor urbane, dezrădăcinate de tradiția rurală – de la profunzimea doinei, de la simbolurile sculptate cu însuflețire în miezul lemnului de către meșteșugari, de la primul cântec de leagăn, de la veșnicia satului – către agitația urbană care amestecă oamenii, mașinile, sunetele, luminile, ansamblurile arhitecturale masive și care, într-un final, îngroapă memoria ancestrală și o face uitată până a doua zi.

Cu alte cuvinte, Remix ID înseamnă remixarea tradițiilor minorităților din Banat, a muzicii străbunicilor, recompusă de producători muzicali și de compozitori, a artei tradiționale recombinată cu arta contemporană, a dansurilor folclorice îmbinate cu mișcări din zona dansului contemporan, a imaginilor animate de artiști vizuali.

Evenimentele vor consta în expoziții de artă contemporană semnată de Andreea Medar, Cătălin Marius Petrișor și Silvia Moldovan, proiecția unui documentar video realizat de Mihai Pinti, workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică susținut de compozitorul Alex Halka Turcin, completat de o instalație video, produsă de artista vizuală Josépha Blanchet.

Itinerariul cuprinde patru localități importante de pe harta minorităților bănățene:

– 8 octombrie, ora 18.00, la Casa de Cultură din Silagiu;

– 11 octombrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură din Dudeștii-Vechi;

– 24 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul Cultural Deta, cu participarea specială a Ansamblului folcloric svab „Edelweiss” si a Ansamblului de Dansuri Populare Românești al Centrului Cultural Deta;

– 25 octombrie 2019, ora 17.30, la Căminul Cultural din Sânmartinu Sârbesc, cu participarea special a Ansamblului folcloric sarbesc KUD „Kruna” Srpski Semarton,

Muzica remixată poate fi ascultată pe pagina de Soundcloud, iar pe pagina de Youtube se pot viziona documentarele și clipurile video remixate de către artiștii vizuali implicați în proiect.

Soundcloud: https://soundcloud.com/remixid

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCDHj1Hm1J5iwT6Mrp9rVIsQ?view_as=subscriber

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.