Remote Control, câştigătorul trofeului Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/remote-control-castigatorul-trofeului-anonimul/

Lungmetrajul „Remote Control”, de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2014

Remote Control este un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia să o vadă în cinematografe, fiind primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya şi care oferă o perspectivă specială asupra societăţii mongole contemporane şi a schimbărilor prin care trece.

„Este o mare surpriză pentru mine. Am fost fericit că filmul meu a fost vizionat în România. Mulţumesc mult pentru premiu şi sunteţi un public minunat”, a declarat Byamba Sakhya pe scena festivalului Anonimul.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost desemnat „Excursie”, în regia lui Adrian Sitaru, iar „Wedding Cake” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

La rândul său, filmul „The Monk”, de The Maw Naing, a primit premiul special, inaugurat în urmă cu trei ani. Primul film independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, „The Monk” este debutul promiţător al regizorului aflat în plină ascensiune The Maw Naing.

La gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, Brigitte Drodtloff a primit premiul Ovidiu Bose Paştină pentru pelicula „Omul”.

A Most Wanted Man, proiectat în avanpremieră

Pe de altă parte, filmul „Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man”, în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, a fost proiectat, în avanpremieră, în închiderea evenimentului.

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, aflat la cea de-a XI-a ediţie, a fost organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române – coproducător.

Foto cu Remote Control şi Adrian Sitaru

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.