Requiem pentru Gabo
https://www.ziarulmetropolis.ro/requiem-pentru-gabo/

Abia trecuse de jumătate lunii aprilie când s-a întâmplat primul an fără Gabriel García Márquez. Undeva pe la sfârşitul lui martie am rămas ca Aureliano Buendia copil în pragul uşii din bucătărie şi am zis: va veni cineva. De ce am zis eu aşa?

Un articol de Andrei Crăciun|18 iunie 2015

Cel ce avea să vină era chiar acest an perfect rotund și inutil. Am reînceput să îl citesc pe Gabriel Garcia Marquez cu furie, fără încetare, ca într-o vijelie, în disprețul curgerii timpului. M-am lăsat și eu îmbolnăvit de boala insomniei și am început să mă văd aievea pierdut pentru totdeauna în labirintul unei fraze marqueziene, ca într-o ecuație fără nicio soluție sau altfel.

A fost iubit Gabo Marquez, a fost poate cel mai iubit scriitor al secolului trecut. De ce? E ceva inexplicabil în cărțile lui, ceva ce ar putea să fie chiar definiția literaturii. Căci Gabriel Garcia Marquez a spus, până la urmă, oamenilor mari povești, așa cum le-ai spune unui copil.

El a desființat barierele inutile dintre realitate și ficțiune, a suspendat clepsidrele, s-a jucat cu veacurile, aruncând omul când înainte, când înapoi, la începutul lucrurilor, care nici nu purtau nume și era nevoie să fie arătate cu degetul pentru a fi denumite, precum știm.

El a introdus corpuri noi, necunoscute până atunci, în substanța cărților. El a înțeles că oamenii nu mor de fapt niciodată, că și morții îmbătrânesc și se plictisesc și se întorc, uneori, acasă, că visele sunt mai adevărate decât legile fizicii . Uneori, la el, visele visează oamenii, ceea ce – veți fi de acord – este perfect normal, căci Gabo Marquez n-a avut prejudecăți în fața normalității. Și mai este și acea utopie a unui om mai înalt cu un caracter, un om care nu își irosește libertatea în afara unui ideal.

Gabo Marquez a luat omenirea, cu tot ce are ea mai tragic, mai vulgar, mai patetic și mai adevărat, și a mutat-o în Macondo. Acolo a lăsat-o pentru eternitate sub ploi și capricii și revolte și cântece niciodată înțelese.

Nu am nicio altă soluție la dorul după acest paradis pe care, din neatenție la sensul ultim al existenței, obișnuim să îl ignorăm în anii trecerii noastre pe pământ. Îmi fac, deci, din paginile lui Marquez baricade și mă retrag din lume, rând cu rând, până când nu mai rămâne nimic din ceea ce nu are nicio importanță.

Mă refugiez în Macondo pentru totdeauna și încă o vreme.

Foto: Facebook Gabriel Garcia Marquez

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.