REROTIKON, prima expoziție de artă erotică la Galeria Rotenberg-Uzunov
https://www.ziarulmetropolis.ro/rerotikon-prima-expozitie-de-arta-erotica-la-galeria-rotenberg-uzunov/

“Rerotikon”, prima expoziţie de artă erotică găzduită de Galeria Rotenberg-Uzunov din Bucureşti, va fi vernisată joi, 6 aprilie, ora 19.00. Semnatara picturilor expuse este tânăra artistă Diana Manole, care explorează puterea de seducţie a nudurilor umane, cu accente vintage din pin-up-ul american într-o combinaţie cu tuşa mult mai recentei Școli de la Cluj.

Un articol de |5 aprilie 2017

Tablourile Dianei Manole vorbesc despre seducție și puterea de seducție a imaginii, fie că au sau nu reprezentări umane directe.

Corpul este o creație divină și, prin urmare, el este perfect – eu doar încerc prin mijloace plastice să arăt frumusețea ce mi se dezvăluie. Am fost captată, de-a lungul căutărilor mele artistice, de gingășia feminină în revelarea ei senzuală. Prin femeile din picturile mele vreau să transmit senzualitate, erotism, dar și mister. – Diana Manole.

Lucrările sale pot fi admirate în galeria Rotenberg-Uzunov în perioada 06-30 aprilie 2017.

“Obiect și nu subiect, femeia a fost privată de egalitate sexuală în toate culturile patriarhale, ducând până la circumcizia feminină practicată și în zilele noastre. În ochii artistei aceasta este cauza majoră a faptului că „woman is the nigger of the world”. Picturile, atemporale și cu personaje fără față dematerializează actul sexual, aducând în prim plan dreptul la egalitate erotică între femeie și bărbat. În acest sens expoziția este un strigăt feminist postmodern”, spune Mihail Rotenberg, co-fondator al galeriei Rotenberg-Uzunov.

Absolventă a Universității Naționale de Arte București, artista Diana Manole (născută în 1988 la Bacău) și-a format paleta în zona artei figurativ contemporane, axandu-se atât pe trăsăturile psihologice ale personajelor cât și pe redarea structurii anatomice și a carnației. Esențializarea lor fiind accentuată prin contrastul cu backgroundul de factură abstractă ce creează un spațiu atemporal.

Privitorul, devine actant, tocmai prin identificarea sa cu noțiunea de om, element principal al picturii înregistrat de la Altamira până în prezent. Cu fiecare expoziție personală, artista își reafirmă viziunea sa asupra omului, înregistrând cu aceasta, REROTIKON, percepția lumii asupra femeii și a sexualității ei.

Majoritatea creăm, cred eu, inconștient. Transpunem subconștientul în materie fără să realizăm, ne ghidează fără ca noi să fim conștienți de REROTIKONasta.Într-o oarecare măsură, cred că am fost influențată de artiști clasici precum Velázquez și Caravaggio, apoi am fost fascinată de corpurile feminine care emană o senzualitate puternică și care, deși timide la prima vedere, sunt, de fapt, puternice – ele se lasă descoperite în nuditatea lor pentru că vor, pentru că-ți îngăduie ție, ca privitor, să faci parte din lumea lor.

Nu am cum să anticipez evoluția mea artistică, nu știu ce voi crea pe viitor, dar la momentul actual, erotismul și senzualitatea își au loc în lucrările mele și cred că va mai continua așa. Descoperirea figurii umane este un subiect inepuizabil, din punctul meu de vedere, iar mie îmi place să înfățișez frumosul. Erotismul este frumos. Există o întreagă polemică în dihotomia frumos-urât – ambele, în opinia mea, au un țel atât revelator, cât și moralizator. Lumea e yin și yang, nu poți aprecia frumosul fără urât. Toate au o logică, un echilibru care trebuie căutat. Eu încerc să găsesc acel echilibru, între lumea exterioară și lumea încadrată în rama pânzei. –  Diana Manole.

GALERIA  ROTENBERG-UZUNOV

Inițiativa a colecționarilor de artă Mihail Rotenberg și Eduard Uzunov, Galeria de artă Rotenberg – Uzunov este un omagiu adus artei romanești, găzduind opere de mare valoare din arta românească a secolului trecut, dar și remarcabile lucrări de artă contemporană. Situată pe strada Constantin Esarcu, lângă Ateneul Român, Galeria Rotenberg – Uzunov pune la dispoziția colecționarilor și iubitorilor de artă excepționale lucrări semnate de Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman, Oscar Han, Octav Băncilă sau Samuel Muetzner.

Galeria este o operă de artă în sine, cu o fațadă unică, ce răspunde criteriilor de siguranță, dar și celor estetice și practice, un prețios obiect de design urban, care se integrează minunat în contextul arhitectonic în care este amplasat.

Foto: Rerotikon – Galeria Rotenberg-Uzunov

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!