Restul e tacere, la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/restul-e-tacere-la-duminica-filmului-romanesc/

„Pentru că se iubesc”, „Restul e tăcere” şi Pentru că se iubesc”Nuntă în Basarabia”. TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2015

„Pentru că se iubesc”, „Restul e tacere” şi Pentru că se iubesc”Nuntă în Basarabia”, astăzi, 22 martie, la Duminica filmului românesc.

De la ora 14:10, iubitorii filmului pot vedea pelicula Pentru că se iubesc,

O dramă în regia lui Mihai Iacob, care a avut premiera în 1972. În film apar Geo Barton, Florina Cercel, Dan Nuţu, Ileana Popovici, Ilinca Tomoroveanu, Fory Etterle.

Soţii Gabriela şi Dan Ionescu (el, inginer, ea, pictoriță) sunt în pragul divorţului. Emil Negulescu, judecătorul cazului, văduv şi tată al unui copil, își reprimă sentimentele pentru pictoriță, renunță la întemeierea unui cămin împreună cu ea şi înţelege că tânărul cuplu trece printr-o criză conjugală pe care o poate depăşi.

Restul e tăcere, ora 20:10

Filmul regizat de Nae Caranfil spune povestea realizării primului lungmetraj românesc din istorie. „Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877” a fost filmat şi montat între anii 1911 și 1912. Premiera a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful „Eforie” din București.

În film joacă Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mihai Sandu Gruia, Ioana Bulcă, Vlad Zamfirescu, Mirela Zeţa, Silviu Biriş şi, într-un rol episodic, Nae Caranfil.

Într-un interviu din „Flacăra Iaşului”, Nae Caranfil spunea: „Încerc să văd un film ca pe un bloc socialist cu 10 etaje, în care apa caldă trebuie să ajungă la toţi. Dacă fiecare primeşte apă caldă, pentru mine este un nivel acceptabil de performanţă. Filmul trebuie să fie şi pentru un sculer-matriţer, şi pentru un membru al Academiei Române”.

Alte filme cunoscute ale lui Nae Caranfil sunt „Asfalt Tango”, „Filantropica” sau „Dolce far niente”.

Nuntă în Basarabia, ora 22:30

Regia filmului este semnată de Nap Toader. În rolurile principale în vedem pe Vlad Logigan şi Victoria Bobu.

Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău se căsătoresc în România, dar sunt nevoiţi să mai facă o nuntă şi în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiție între rudele tinerilor miri, iar situația este complicată de diferențele de tradiții.

Comedia este o producţie România-Republica Moldova-Luxemburg.

Foto: Restul e tacere – cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: