Restul e tacere, la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/restul-e-tacere-la-duminica-filmului-romanesc/

„Pentru că se iubesc”, „Restul e tăcere” şi Pentru că se iubesc”Nuntă în Basarabia”. TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2015

„Pentru că se iubesc”, „Restul e tacere” şi Pentru că se iubesc”Nuntă în Basarabia”, astăzi, 22 martie, la Duminica filmului românesc.

De la ora 14:10, iubitorii filmului pot vedea pelicula Pentru că se iubesc,

O dramă în regia lui Mihai Iacob, care a avut premiera în 1972. În film apar Geo Barton, Florina Cercel, Dan Nuţu, Ileana Popovici, Ilinca Tomoroveanu, Fory Etterle.

Soţii Gabriela şi Dan Ionescu (el, inginer, ea, pictoriță) sunt în pragul divorţului. Emil Negulescu, judecătorul cazului, văduv şi tată al unui copil, își reprimă sentimentele pentru pictoriță, renunță la întemeierea unui cămin împreună cu ea şi înţelege că tânărul cuplu trece printr-o criză conjugală pe care o poate depăşi.

Restul e tăcere, ora 20:10

Filmul regizat de Nae Caranfil spune povestea realizării primului lungmetraj românesc din istorie. „Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877” a fost filmat şi montat între anii 1911 și 1912. Premiera a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful „Eforie” din București.

În film joacă Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mihai Sandu Gruia, Ioana Bulcă, Vlad Zamfirescu, Mirela Zeţa, Silviu Biriş şi, într-un rol episodic, Nae Caranfil.

Într-un interviu din „Flacăra Iaşului”, Nae Caranfil spunea: „Încerc să văd un film ca pe un bloc socialist cu 10 etaje, în care apa caldă trebuie să ajungă la toţi. Dacă fiecare primeşte apă caldă, pentru mine este un nivel acceptabil de performanţă. Filmul trebuie să fie şi pentru un sculer-matriţer, şi pentru un membru al Academiei Române”.

Alte filme cunoscute ale lui Nae Caranfil sunt „Asfalt Tango”, „Filantropica” sau „Dolce far niente”.

Nuntă în Basarabia, ora 22:30

Regia filmului este semnată de Nap Toader. În rolurile principale în vedem pe Vlad Logigan şi Victoria Bobu.

Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău se căsătoresc în România, dar sunt nevoiţi să mai facă o nuntă şi în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiție între rudele tinerilor miri, iar situația este complicată de diferențele de tradiții.

Comedia este o producţie România-Republica Moldova-Luxemburg.

Foto: Restul e tacere – cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.