Restul e traforaj. Sau România – Insulele Feroe, în preliminariile Euro 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/restul-e-traforaj-sau-romania-insulele-feroe-in-preliminariile-euro-2016/

Obişnuit să sufle în tot felul de iaurturi fotbalistice, ultima dovadă episodul dinaintea meciului cu Irlanda de Nord relatat în acest colţ onorabil de internet, generalul Iordănescu nu putea rata ocazia să iasă la rampă şi cu ocazia vizitei la Ploieşti a formaţiei din Feroe. Cum creşterea oilor este o îndeletnicire de bază în insulele care încă depind parţial de Regatul Danemarcei, atunci este evident că vorbim de un iaurt de bună calitate. / România – Insulele Feroe se joacă duminică, 29 martie, de la ora 19:00, pe stadionul Ilie Oană, din Ploieşti

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|28 martie 2015

Uzată de amatorii de clișee, placa inexistenței echipelor mici în fotbalul actual a fost pusă pe tapet și de, cândva foarte nervosul, Jean Vlădoiu. E clar că timpul netezește asperitățile și nici războinicii gazonului nu mai sunt ce au fost. Costumul încorsetează curajul manifestat cândva în tricoul de joc.

Nu zice nimeni să îți tratezi cu dispreț adversarul, dar nici să cazi în panta cealaltă și să stai veșnic cocoșat cu basca în mână. Desigur se vor repezi câțiva să pună pe masă argumentul victoriei feroeze din Grecia. Acolo lucrurile au avut altă socoteală, pentru mulți jucători greci înfrângerea fiind o adevărată victorie, cu această ocazie au scăpat de antrenorul Claudio Ranieri.

Trebuie spus însă că Feroe este adversarul capcană! Cu insularii nu ai nimic de câștigat niciodată. Dacă îi învingi, toată lumea spune că era normal să faci asta, fără să-ți găsească un merit cât de mic. Dacă faci egal sau pierzi, la revedere, nu te mai spală nici toată apa Atlanticului care mătură țărmurile feroeze. Dar una e una și alta e alta. Accidente se întâmplă înfiorător de frecvent pe șoselele lumii, dar nimeni nu se urcă la volan cu gândul că pleacă pe ultimul drum.meci-romania-insulele-feroe_34477800

Revenind la fotbal, întrebați primul microbist care vă sare în față dacă vă poate spune ceva despre această echipă! Dincolo de portarul cu cipilică albă, cu greu mai poți afla ceva. Asta nu înseamnă că picăm în plasa glumeților de profesie, care cum zici fotbal și pui alături San Marino, Malta sau Feroe încep cu poantele răsuflate cu  bucătari, chelneri, studenți și zidari.

Să ai o meserie este un lucru foarte bun, să faci sport în timpul liber e minunat, așa că nu e nimic în neregulă cu acești băieți care au tăria să piardă meciuri pe bandă rulantă și reușesc de fiecare dată să se ridice de jos și să o ia de la capăt. Tocmai de aceea trebuie să îi apreciem din start exact la valoarea pe care o au, să-i tratăm cu amabilitate și să-i…batem bine.

În rest prea mult traforaj executat în limbi de lemn.

Foto: Restul e traforaj, România – Insulele Feroe – wikipedia, facebook

23
/09
/20

OPINIE Prea puținele recompense juste acordate la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România, ediția 2020, nu pot șterge senzația generală că un astfel de eveniment este mai puțin despre recunoașterea valorii reale, cât mai ales despre a mulțumi pe cât mai mulți, în special dintre cei apropiați de UCIN.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

31
/01
/20

CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES. La BOZAR, în Bruxelles, până acum în februarie 2020, puteți vizita (contra unei sume modice) o excepțională Expoziție Brâncuși. Este perla coroanei în prezența României la festivalul EUROPALIA, care în 2019 a fost dedicat țării noastre.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

15
/11
/19

În ziua când am răspuns invitației onorante de a mă implica în bunul mers al festivalului arădean, ca director artistic, timp de aproape un deceniu, între 2002 și 2010, mi-am amintit de căldura cuvintelor regretatului meu frate, Victor Parhon, aflat în această ipostază până în anul trecerii sale în eternitate, cu privire la carsimaticul public de aici, la emoția sa neînchipuit de puternică, la trăirile  unor adevărați și fideli prieteni ai scenei și ai valorilor pe care aceasta le cultivă.

27
/09
/19

OPINIE Rezultatele celui mai recent concurs de proiecte de film organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) au declanșat scandal. Se întâmplă aproape mereu. Motivul principal: finanțarea primită de unii regizori controversați și ocolirea unor regizori importanți. Însă de ce se ajunge aici? Și ce se poate face pe viitor?

22
/08
/19

CRONICĂ DE FILM Nu e o întâmplare că regizorul lui „Poliţist, adjectiv”, unul dintre filmele emblematice ale Noului Cinema Românesc, oferă cel mai neaşteptat lungmetraj al ultimilor ani, care poate aduce o schimbare de direcţie. „La Gomera” este o reconfirmare: Corneliu Porumboiu rămâne cel mai inventiv, surprinzător şi autoreflexiv cineast român.

23
/06
/19

OPINIE Proaspăt intrat și în cinematografele de la noi, un nou film șochează o parte a spectatorilor, care îl califică drept „scârbos” sau „odios”: „Mănușa de Aur”, cu care Fatih Akin a agitat puternic apele și la premiera mondială din competiția de la Berlin. Când am devenit atât de sensibili?

07
/05
/19

PREVIEW Cu „La Gomera”, Corneliu Porumboiu a ajuns în sfârșit acolo unde îi era locul: în Competiția de la Cannes, cel mai important festival de film. El concurează pentru Palme d`Or cu cineaști-cult ca Almodóvar, frații Dardenne, Jarmusch, Kechiche, Loach, Malick sau Tarantino. La ce să ne așteptăm?

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

28
/12
/18

OPINIE Scris și regizat de Alfonso Cuarón, „Roma”va rămâne foarte probabil în istorie ca filmul despre care s-a discutat și s-a scris cel mai mult în 2018. Și asta chiar înainte de premiera mondială la Festivalul de la Veneția, unde a obținut, fără rezerve, Leul de Aur.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

21
/11
/18

OPINIE Cum se explică succesul lui „Moromeții 2”, care pare de neoprit în drumul de a deveni cel mai vizionat film românesc cel puțin de după 2000? Am încercat să ofer cinci motive ale acestei primiri neașteptate pe care publicul român i-o oferă noului film al veteranului regizor Stere Gulea.