Rețeaua socială cu care poți interacționa în viața reală – Share, Tag or Dye Again
https://www.ziarulmetropolis.ro/reteaua-sociala-cu-care-poti-interactiona-in-viata-reala-share-tag-or-dye-again/

Între 23 şi 30 septembrie, în galeria neconvenţională Celula de Artă şi în casa Carol 53 din Bucureşti, B-dul Carol nr. 53, va putea fi vizitată instalaţia colectivă ce reuneşte peste 300 de artişti din 35 de ţări de pe 6 continente Share, Tag or Dye Again.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2023

După două expoziții în Cluj, la Camera, și în Timișoara, la Lapsus, și două participări la festivaluri, Experimental Photo Festival din Barcelona și Photo Trends Festival by VSLO din 2 Mai, rețeaua socială analog imaginată de  Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația Culturală Marginal își încheie călătoria din 2023 iar vernisajul va avea loc pe 23 septembrie, începând cu ora 19:00.

Ulterior, expoziția va putea fi văzută de miercuri, 27 septembrie, și până sâmbătă, pe 30 septembrie, între orele 14:00 – 20:00 iar joi, pe 28 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc un tur ghidat al instalației și discuții cu Ștefan Dinu, director tehnic al Share, Tag or Dye.  

Share, Tag or Dye Again continuă demersurile asumate de echipa de proiect în 2022 – chestionarea timpului alocat de artiști pentru autopromovarea lor pe social media, punerea în discuție a rețelelor de socializare ca platforme de diseminare și de consum al artei și deturnarea structurii clasicului apel deschis pentru artiști dintr-un instrument de segregare într-unul de colaborare. În primul an peste 200 de artiști iar în 2023 peste 300 de artiști au anulat ideea de competiție și au contribuit la platformă globală colaborativă, în care arta lor promovată pe rețelele de social media s-au întors în plan material, într-o instalație imersivă textilă realizată prin cianotipie, ce își propune să întoarcă privitorii din online înapoi în fața lucrărilor de artă.

Aducând la un loc analogul și digitalul, imaginile digitally native sau digitalizate sunt aduse în mediul fizic în Share, Tag or Dye Again printr-o tehnică fotografică nu doar sustenabilă, ci și cu o istorie de 180 de ani – cianotipia, bazată pe săruri feroase care sunt sensibile la UV și din care rezultă imagini de un albastru specific. 

Cianotipia, alături de antotipie, sunt cele mai prietenoase cu mediul dintre tehnicile de print alternativ. Mai mult, cianotipia permite imprimarea pe suporturi alternative. De altfel, ca un element de noutate la ediția de anul acesta, am avut o colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, în vederea experimentării cu diferite materiale ca suport pentru realizarea imaginilor. Imaginile cuprinse în instalație sunt printate pe suport textil, fapt care ne-a permis realizarea unei experiențe imersive, ca un feed analog prin care te plimbi ca printr-un labirint de imagini.” – Ștefan Dinu, director tehnic Share, Tag or Dye Again.

În contextul în care consumul artei printr-un ecran mai mic sau mai mare înlocuiește (prea) frecvent o vizită la un muzeu sau la o galerie iar experiența de interacțiune cu o lucrare de artă este considerabil diluată, Share Tag or Dye Again nu își propune să pună Social Media la zid ci se folosește de rețelele de socializare ca de instrumentul care conectează și care face ca artiști de la două continente distanță să facă parte din aceeași instalație care împrietenește tangibilul și digitalul.

Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

30
/09
/24

RECOMANDĂRI Iubitorii de artă sunt așteptați în ultima parte a anului la expoziții atrăgătoare, având în prim-plan creația feminină. Ziarul Metropolis vă recomandă câteva dintre ele, care au loc la București, München, Paris, Londra și Madrid.

27
/09
/24

În luna octombrie, artiștii și designerii români aflați la început de drum, pasionați de domeniul confecționării măștilor, costumelor, recuzitei și decorurilor și animați de dorința de a explora practici inovatoare și ecologice au șansa de a lua parte la o serie de ateliere dedicate lor, susținute de artiști și tehnicieni cu experiență din Franța, Germania și România.

19
/09
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

18
/09
/24

Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 organizează în perioada 27 septembrie - 19 octombrie o expoziție amplă dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și a impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști.

10
/09
/24

Secțiunea din cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest dedicată celor mai tineri dintre cinefili își redeschide universul plin de aventuri și lecții importante în perioada 4 - 13 octombrie. Minimest revine cu proiecții speciale, o competiție jurizată de copii, ateliere de animație, benzi desenate și reciclare artistică, precum și dimineți de weekend la cinema pentru întreaga familie.