Retrospectiva Anonimul începe vineri!
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-anonimul-incepe-vineri/

Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 1 septembrie, la Sala ARCUB.

Un articol de Liliana Matei|31 august 2017

Publicul bucureștean va putea vedea, în perioada 1- 3 septembrie, o selecție a filmelor din Competiția de lungmetraj, întreaga Competiție de scurtmetraj, precum și APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL (foto), regia Michel Franco.

Cel mai recent film în regia lui Michel Franco, APRIL’S DAUGHTER va fi proiectat vineri, 1 septembrie, ora 21.00.

APRIL’S DAUGHTER urmărește povestea Valeriei, o adolescentă de 17 ani, care, atunci când rămâne însărcinată, ezită să-și anunțe mama. Abril, cea care a fost o mamă mai mult absentă pentru fiicele sale, Valeria și Clara, aparent este gata să ajute, însă ezitările adolescentei se dovedesc întemeiate.

Câștigător al Premiului Juriului Un Certain Regard la Cannes 2017, filmul a fost proiectat în premieră în România în Deschiderea Festivalului, pe 7 august și va fi prezentat în premieră în București în cadrul Retrospectivei ANONIMUL.

5 din cele 6 filme de lungmetraj aflate în Competiția ANONIMUL 14 vor fi prezentate în cadrul Retrospectivei astfel:

vineri, 1 septembrie, ora 19.00- QUALITY TIME, în regia lui Daan Bakker (Olanda);

sâmbătă, 2 septembrie, ora 17.00- BURNING BIRDS, în regia lui Sanjeewa Pushpakumara (Franța- Sri Lanka)- (recomandare 18+) și ora 21.00- SEXY DURGA, în regia lui Sanal Kumar Sasidharan (India);

duminică, 3 septembrie, ora 16.00- THE NOBODIES, în regia lui Juan Sebastian Mesa (Columbia) și ora 20.00- MARIȚA, în regia lui Cristi Iftime, în cadrul proiecției Filmelor premiate la ANONIMUL 2017.

Întreaga Competiție de Scurtmetraj românesc și internațional va putea fi văzută la București, începând de vineri până duminică.

Filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate duminică, 3 septembrie, începând cu ora 20.00: Cel mai bun scurtmetraj străin- STATE OF EMERGENCY MOTHERFUCKER, regia Sébastien Petretti (Belgia), Cel mai bun scurtmetraj românesc- SCRIS/NESCRIS, regia Adrian Silișteanu, Premiul Ovidiu Bose Paștină- IL SILENZIO/ THE SILENCE, regia Farnoosh Samadi & Ali Asgari (Italia) și Trofeul ANONIMUL- MARIȚA, regia Cristi Iftime.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro la prețul de 15 lei.

Biletele vor putea fi achiziționate de asemenea de la Sala ARCUB, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.

Retrospectiva ANONIMUL 14 se va desfășura în București, la Sala ARCUB în perioada 1- 3 septembrie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.


ANONIMUL 14 s-a desfășurat în perioada 7- 13 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Invitatul special al ediției a fost regizorul mexican Michel Franco, recompensat cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Curatorul de film Ludmila Cvikova a semnat selecția pentru secțiunea competițională de lungmetraj, în timp ce criticul de film Ionuț Mareș a selectat titlurile din cadrul secțiunii de scurtmetraj.

SILVA a prezentat ediția a 14-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România și Consiliul Județean Tulcea.

 

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.