Retrospectiva Anonimul începe vineri!
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-anonimul-incepe-vineri/

Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 1 septembrie, la Sala ARCUB.

Un articol de Liliana Matei|31 august 2017

Publicul bucureștean va putea vedea, în perioada 1- 3 septembrie, o selecție a filmelor din Competiția de lungmetraj, întreaga Competiție de scurtmetraj, precum și APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL (foto), regia Michel Franco.

Cel mai recent film în regia lui Michel Franco, APRIL’S DAUGHTER va fi proiectat vineri, 1 septembrie, ora 21.00.

APRIL’S DAUGHTER urmărește povestea Valeriei, o adolescentă de 17 ani, care, atunci când rămâne însărcinată, ezită să-și anunțe mama. Abril, cea care a fost o mamă mai mult absentă pentru fiicele sale, Valeria și Clara, aparent este gata să ajute, însă ezitările adolescentei se dovedesc întemeiate.

Câștigător al Premiului Juriului Un Certain Regard la Cannes 2017, filmul a fost proiectat în premieră în România în Deschiderea Festivalului, pe 7 august și va fi prezentat în premieră în București în cadrul Retrospectivei ANONIMUL.

5 din cele 6 filme de lungmetraj aflate în Competiția ANONIMUL 14 vor fi prezentate în cadrul Retrospectivei astfel:

vineri, 1 septembrie, ora 19.00- QUALITY TIME, în regia lui Daan Bakker (Olanda);

sâmbătă, 2 septembrie, ora 17.00- BURNING BIRDS, în regia lui Sanjeewa Pushpakumara (Franța- Sri Lanka)- (recomandare 18+) și ora 21.00- SEXY DURGA, în regia lui Sanal Kumar Sasidharan (India);

duminică, 3 septembrie, ora 16.00- THE NOBODIES, în regia lui Juan Sebastian Mesa (Columbia) și ora 20.00- MARIȚA, în regia lui Cristi Iftime, în cadrul proiecției Filmelor premiate la ANONIMUL 2017.

Întreaga Competiție de Scurtmetraj românesc și internațional va putea fi văzută la București, începând de vineri până duminică.

Filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate duminică, 3 septembrie, începând cu ora 20.00: Cel mai bun scurtmetraj străin- STATE OF EMERGENCY MOTHERFUCKER, regia Sébastien Petretti (Belgia), Cel mai bun scurtmetraj românesc- SCRIS/NESCRIS, regia Adrian Silișteanu, Premiul Ovidiu Bose Paștină- IL SILENZIO/ THE SILENCE, regia Farnoosh Samadi & Ali Asgari (Italia) și Trofeul ANONIMUL- MARIȚA, regia Cristi Iftime.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro la prețul de 15 lei.

Biletele vor putea fi achiziționate de asemenea de la Sala ARCUB, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.

Retrospectiva ANONIMUL 14 se va desfășura în București, la Sala ARCUB în perioada 1- 3 septembrie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.


ANONIMUL 14 s-a desfășurat în perioada 7- 13 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Invitatul special al ediției a fost regizorul mexican Michel Franco, recompensat cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Curatorul de film Ludmila Cvikova a semnat selecția pentru secțiunea competițională de lungmetraj, în timp ce criticul de film Ionuț Mareș a selectat titlurile din cadrul secțiunii de scurtmetraj.

SILVA a prezentat ediția a 14-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România și Consiliul Județean Tulcea.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.