Retrospectiva Anonimul, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-anonimul-la-bucuresti/

Retrospectiva celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 31 august, la Cinema Muzeul Țăranului şi continuă în weekend-ul 1-2 septembrie la Sala ARCUB.

Un articol de Liliana Matei|30 august 2018

Unul din cele mai importante evenimente ale ANONIMUL 15 a fost proiecția în premieră mondială la Festival a filmului WOULD YOU LIKE TO STARGAZE? (foto), în prezența regizorului kazah Emir Baigazin, invitatul special al ediției din acest an, care a primit în Deltă Trofeul ANONIMUL pentru Contribuția sa la frumusețea cinematografiei mondiale. Publicul bucureștean va avea ocazia să vadă acest film în deschiderea Retrospectivei, vineri, 31 august la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 18.00.

În aceeași seară, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului, va avea loc proiecția filmului care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018- BLACKKKLANSMAN, în regia lui Spike Lee. Filmul, prezentat în premieră în București, este inspirat din viața lui Ron Stallworth, primul ofițer de poliție afro-american care a reușit să se infiltreze în Ku Klux Klan și îi are în rolurile principale pe Adam Driver și John David Washington- fiul actorului Denzel Washington. Spike Lee a primit 2 nominalizări la Premiile Oscar pentru Do the Right Thing (1989) și 4 Little Girls (1997) și a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru întreaga carieră în 2015.

Întreaga Competiție de Scurtmetraj românesc și internațional va putea fi văzută la Sala ARCUB, sâmbătă, 1, respectiv duminică, 2 septembrie, precum și 4 din cele 6 filme de lungmetraj din Competiția ANONIMUL 15:

sâmbătă, 1 septembrie, la ora 15.00- 3/4, în regia lui Ilian Metev (Germania- Bulgaria) și la ora 20.30 – SECRETUL FERICIRII, în regia lui Vlad Zamfirescu, prezentat într-o primă proiecție în București;

duminică, 2 septembrie, la ora 14.00 – NERVOUS TRANSLATION, regia Shireen Seno (Filipine) și la ora 19.30 – COPACUL VRAJBEI NOASTRE/ UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Islanda- Danemarca), în cadrul proiecției filmelor premiate la ANONIMUL 2018.

Filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate în închiderea Retrospectivei, duminică, 2 septembrie, începând cu ora 19.30: Cel mai bun scurtmetraj străin – RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri (Iran), Cel mai bun scurtmetraj românesc – TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu, Trofeul ANONIMUL – COPACUL VRAJBEI NOASTRE/ UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, alături de scurtmetrajul MADRE/ MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania), câștigător al Premiului Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația ANONIMUL.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro la prețul de 10 RON, respectiv 15 RON și vor putea fi achiziționate de asemenea de la cele două săli, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.

Retrospectiva ANONIMUL 15 se va desfășura în București, la Cinema Muzeul Țăranului- 31 august și la Sala ARCUB- 1- 2 septembrie. Vedeți aici programul!

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

 

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.