Retrospectivă de cinema românesc experimental din comunism, la un mare festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-de-cinema-romanesc-experimental-din-comunism-la-un-mare-festival/

Ediţia din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival propune o retrospectivă de 24 de filme experimentale realizate în România în timpul comunismului.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 octombrie 2021

O retrospectivă de 24 de documentare de scurtmetraj experimentale realizate în România în perioada comunistă, în afara infrastructurii cinematografice oficiale, va putea fi văzută în cadrul ediţiei din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival. Prestigiosul festival va avea loc fizic, în perioada 26-31 octombrie, în oraşul Jihlava din Cehia, dar şi online, pe parcursul lunii noiembrie.

Conference Fascinations, un program special de susţinere a industriei cinematografice, care are o secţiune extinsă de documentare experimentale, este dedicat în acest an României.

„Începând din anii 1960, au existat mai multe centre pe scena experimentală românească. Colectivul artistic kinema ikon a fost fondat la Arad. Mişcarea artistică Sigma a început să activeze la Timişoara”, scriu curatorii pe pagina festivalului dedicată acestei retrospective inedite.

„Un alt centru s-a format la Bucureşti, unde şi-au făcut apariţia câteva personalităţi neconvenţionale ale filmului, una dintre cele mai proeminente fiind Ion Grigorescu. Un cineast care s-a abătut cu adevărat de la profilul avangardist tipic a fost Mircea Săucan”, adaugă curatorii, care scot în evidenţă documentarul industrial şi liric „Alerta!” (1967), singurul mediumetraj din selecţie.

Potrivit site-ului Cineuropa.org, „Alerta” nu a mai fost arătat niciodată în afara României până acum, ceea ce înseamnă că Ji.hlava IDFF va găzdui premiera sa internaţională.

Programul a fost curatoriat de Andrea Slováková.

„Deşi filmele diferă în stiluri şi abordări, iar sursele lor de inspiraţie provin din diferite ramuri ale cunoaşterii (variind de la artă şi literatură, la ştiinţe naturale, matematică şi geometrie), toate au fost realizate de cineaşti fără pregătire oficială (cu excepţia lui Mircea Săucan – n. r.) şi în afara unui sistem care nu le-a fost niciodată deschis”, adaugă publicaţia online menţionată.

Toate aceste filme au fost digitalizate şi sunt incluse de obicei în categoria de „cinema experimental”, iar retrospectiva propusă de Ji.hlava IDFF a fost gândită ca un fel de „best of”.

Toate informaţiile despre filme pot fi găsite aici.



27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.