Retrospectivă de cinema românesc experimental din comunism, la un mare festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-de-cinema-romanesc-experimental-din-comunism-la-un-mare-festival/

Ediţia din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival propune o retrospectivă de 24 de filme experimentale realizate în România în timpul comunismului.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 octombrie 2021

O retrospectivă de 24 de documentare de scurtmetraj experimentale realizate în România în perioada comunistă, în afara infrastructurii cinematografice oficiale, va putea fi văzută în cadrul ediţiei din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival. Prestigiosul festival va avea loc fizic, în perioada 26-31 octombrie, în oraşul Jihlava din Cehia, dar şi online, pe parcursul lunii noiembrie.

Conference Fascinations, un program special de susţinere a industriei cinematografice, care are o secţiune extinsă de documentare experimentale, este dedicat în acest an României.

„Începând din anii 1960, au existat mai multe centre pe scena experimentală românească. Colectivul artistic kinema ikon a fost fondat la Arad. Mişcarea artistică Sigma a început să activeze la Timişoara”, scriu curatorii pe pagina festivalului dedicată acestei retrospective inedite.

„Un alt centru s-a format la Bucureşti, unde şi-au făcut apariţia câteva personalităţi neconvenţionale ale filmului, una dintre cele mai proeminente fiind Ion Grigorescu. Un cineast care s-a abătut cu adevărat de la profilul avangardist tipic a fost Mircea Săucan”, adaugă curatorii, care scot în evidenţă documentarul industrial şi liric „Alerta!” (1967), singurul mediumetraj din selecţie.

Potrivit site-ului Cineuropa.org, „Alerta” nu a mai fost arătat niciodată în afara României până acum, ceea ce înseamnă că Ji.hlava IDFF va găzdui premiera sa internaţională.

Programul a fost curatoriat de Andrea Slováková.

„Deşi filmele diferă în stiluri şi abordări, iar sursele lor de inspiraţie provin din diferite ramuri ale cunoaşterii (variind de la artă şi literatură, la ştiinţe naturale, matematică şi geometrie), toate au fost realizate de cineaşti fără pregătire oficială (cu excepţia lui Mircea Săucan – n. r.) şi în afara unui sistem care nu le-a fost niciodată deschis”, adaugă publicaţia online menţionată.

Toate aceste filme au fost digitalizate şi sunt incluse de obicei în categoria de „cinema experimental”, iar retrospectiva propusă de Ji.hlava IDFF a fost gândită ca un fel de „best of”.

Toate informaţiile despre filme pot fi găsite aici.



25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.

17
/03
/14

Vlad Ivanov, care joacă alături de actori precum Ed Haris şi Tilda Swinton în "Snowpiercer", spune că s-a bucurat de experienţa unui rol într-un lungmetraj SF. Filmul a fost proiectat, în premieră în România, la gala de premiere a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

15
/03
/14

Un nou proiect de educaţie nonformală prin film documentar, dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani din patru licee bucureştene, se desfășoară în perioada februarie – iunie 2014. Proiectul ,,Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, dă întâlnire unui număr de 20 de liceeni […]