Retrospectivă de cinema românesc experimental din comunism, la un mare festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-de-cinema-romanesc-experimental-din-comunism-la-un-mare-festival/

Ediţia din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival propune o retrospectivă de 24 de filme experimentale realizate în România în timpul comunismului.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 octombrie 2021

O retrospectivă de 24 de documentare de scurtmetraj experimentale realizate în România în perioada comunistă, în afara infrastructurii cinematografice oficiale, va putea fi văzută în cadrul ediţiei din acest an a Ji.hlava International Documentary Film Festival. Prestigiosul festival va avea loc fizic, în perioada 26-31 octombrie, în oraşul Jihlava din Cehia, dar şi online, pe parcursul lunii noiembrie.

Conference Fascinations, un program special de susţinere a industriei cinematografice, care are o secţiune extinsă de documentare experimentale, este dedicat în acest an României.

„Începând din anii 1960, au existat mai multe centre pe scena experimentală românească. Colectivul artistic kinema ikon a fost fondat la Arad. Mişcarea artistică Sigma a început să activeze la Timişoara”, scriu curatorii pe pagina festivalului dedicată acestei retrospective inedite.

„Un alt centru s-a format la Bucureşti, unde şi-au făcut apariţia câteva personalităţi neconvenţionale ale filmului, una dintre cele mai proeminente fiind Ion Grigorescu. Un cineast care s-a abătut cu adevărat de la profilul avangardist tipic a fost Mircea Săucan”, adaugă curatorii, care scot în evidenţă documentarul industrial şi liric „Alerta!” (1967), singurul mediumetraj din selecţie.

Potrivit site-ului Cineuropa.org, „Alerta” nu a mai fost arătat niciodată în afara României până acum, ceea ce înseamnă că Ji.hlava IDFF va găzdui premiera sa internaţională.

Programul a fost curatoriat de Andrea Slováková.

„Deşi filmele diferă în stiluri şi abordări, iar sursele lor de inspiraţie provin din diferite ramuri ale cunoaşterii (variind de la artă şi literatură, la ştiinţe naturale, matematică şi geometrie), toate au fost realizate de cineaşti fără pregătire oficială (cu excepţia lui Mircea Săucan – n. r.) şi în afara unui sistem care nu le-a fost niciodată deschis”, adaugă publicaţia online menţionată.

Toate aceste filme au fost digitalizate şi sunt incluse de obicei în categoria de „cinema experimental”, iar retrospectiva propusă de Ji.hlava IDFF a fost gândită ca un fel de „best of”.

Toate informaţiile despre filme pot fi găsite aici.



17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.