Retrospectivă dedicată cinematografiei chineze, la „Les Films de Cannes a Bucarest”
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-dedicata-cinematografiei-chineze-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O retrospectivă dedicată cinematografiei chineze va fi organizată în programul festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, a anunţat marţi regizorul Cristian Mungiu.

Un articol de |3 octombrie 2017

„Începem anul acesta ceea ce sper să reușim să continuăm și în anii viitori și anume o să încercăm să facem niște retrospective pe anumite țări care sunt interesante în peisajul cinematografic în acest moment și o să începem anul acesta cu China. Nu vă spun că începem cu China pentru că a fost prima mea vizită acolo în juriul de la Shanghai, un teritoriu foarte straniu, foarte special, foarte diferit și cinematografic, dar și ca loc. Ai nevoie de un pic de timp ca să te obișnuiești, ca să înțelegi”, a mărturisit regizorul.

Mungiu a spus că în cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate „probabil cinci sau șase filme din China”. „O să fie un program confirmat în curând, cu China e un pic mai complicat, de dat niște aprobări”, a precizat regizorul.

El a menționat că la București vor fi prezente două reprezentante ale industriei de film din China — Maggie Lee și producătoarea privată Peng Sun. „În China am cunoscut-o pe Maggie Lee (…) și ea va veni să introducă filme chineze. Este expertă și vorbitoare foarte bună și știe în profunzime ce se întâmplă cu cinema-ul chinez astăzi”, a arătat Mungiu.

De asemenea, printre oaspeții „Les Films de Cannes a Bucarest” se numără și producătoarea chineză Peng Sun.

Este o producătoare pe care am cunoscut-o acolo și care are o calitate interesantă și anume e una din puținele producătoare private care a încercat și a reușit să facă un implant de autori europeni în cinematografia chineză și prin urmare l-a convins pe Bille August, dublu câștigător de Palme d’Or, să facă primul lui film în China, acum doi ani. Eu am văzut filmul ăsta, încercăm să vedem dacă reușim să îl prezentăm. (…) Și, dacă reușim să luăm filmul, vă aștept să îl descoperim. Celelalte sunt filme chinezești recente, care au fost prezente în festivaluri, la Cannes, la Veneția, la Berlin dacă nu mă înșel. – Cristi  Mungiu.

„Les Films de Cannes a Bucarest” a fost inițiat în anul 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux.

Ediția a VIII-a a festivalului este organizată, în perioada 13 — 22 octombrie, de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.