Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann la One World Romania #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-extraordinara-ruth-beckermann-la-one-world-romania-12/

Privind în ochi trecutul apropiat… La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2019

Marea realizatoare austriacă de documentare va fi prezentă la Bucureşti pentru a discuta cu publicul român, la sfârşitul fiecărei proiecţii, despre miza temelor tratate şi impactul social al filmelor sale.

Unul din lucrurile fantastice la documentarele lui Ruth Beckermann e că revin obsesiv la aceleași problematici, adăugându-le de fiecare dată perspective și nuanțe noi și surprinzătoare. Film după film, în selecția pe care v-o propunem în cadrul festivalului, cineasta recuperează istorii particulare ale evreilor, anterioare și ulterioare Holocaustului, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și surprinde urme ale anti-semitismului rămase moștenire până în zilele noastre”, spun selecționerii festivalului.

Viitorul nostru depinde în mare măsură de modul în care ne înţelegem trecutul. Filmele lui Ruth Beckermann ne confruntă cu acele situaţii şi adevăruri obiective pe care nu avem voie să le trecem cu vederea sau să le aruncăm într-un colţ al minţii. Numai învăţând din aceste experienţe şi greşeli vom putea să nu ne întoarcem de unde am plecat. Ne bucurăm să o avem alături de noi, la Bucureşti, pe Ruth Beckermann şi să putem prezenta publicului român câteva dintre cele mai puternice documentare ale sale, excelente producţii cinematografice care nu au lăsat şi nu pot lăsa pe nimeni indiferent”, adaugă Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Născută în capitala Austriei din părinţi evrei, supravieţuitori ai Holocaustului (povestea tatălui său, originar din Bucovina, este surprinsă în filmul Podul de hârtie), Ruth Beckermann a făcut studii de jurnalism şi istoria artei la Viena, Tel Aviv şi New York. A fondat prima sa societate de distribuţie de film în 1978, iar din 1985 lucrează exclusiv ca scriitoare şi realizatoare de documentare. Filmele sale au fost prezentate cu un foarte mare succes în cele mai importante festivaluri de profil (Cinéma du réel, Viennale etc.) şi au cucerit premii importante precum „Glashütte”, premiul pentru documentar original acordat peliculei Valsul Waldheim la Festivalul internaţional de film de la Berlin 2018.

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” se desfăşoară între 15 și 24 martie 2019, la București. Selecţia din acest an cuprinde aproximativ 90 de documentare, împărţite în mai multe secţiuni tematice grupate în jurul unei teme principale – 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est.

Programul complet al proiecțiilor din cadrul #OWR12, la care va participa și regizoarea Ruth Beckermann:

Sâmbătă 16 martie | ora 19:30 | Cinema Elvire Popesco

Duminică 17 martie | ora 16:00 | Cinemateca Eforie
Valsul Waldheim / Waldheims Walzer (2018)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/valsul-waldheim-545/

Duminică 17 martie | ora 20:30 | ARCUB
La est de război / Jenseits des Krieges (1996)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/la-est-de-rzboi-488/

Luni 18 martie | ora 20:30 | POINT
Homemad(e) (2001)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/homemade-489/

Marți 19 martie | ora 20:30 | POINT
Podul de hârtie / Die Papierene Brücke (1987)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/podul-de-hrtie-490/

În afara acestei retrospective, trei alte producţii şi coproducţii austriece vor figura pe afişul celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania:

Sâmbătă 16 martie | ora 18:30 | ARCUB

Duminică 17 martie | ora 13:30 | Cinemateca Eforie

Copii sub punte / Kinder unter der deck (2018)

Regizor – Bettina Henkel

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/copii-sub-punte-464/

 Miercuri 20 martie | ora 17:00 | Pavilion 32 Goethe-Institut

Le dernier des injustes / Ultimul dintre nedrepţi (2013)

Regizor – Claude Lanzmann

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/ultimul-dintre-nedrepi-474/

Vineri 22 martie | ora 18:00 | Cinema Elvire Popesco

Duminică 24 martie | ora 13:30 | Cinemateca Union

Die bauliche Maßnahme / Gardul de la frontieră (2018)

Regizor  – Nikolaus Geyrhalter

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/gardul-de-la-frontier-482/

Foto: One Word Romania – facebook

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.