Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann la One World Romania #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-extraordinara-ruth-beckermann-la-one-world-romania-12/

Privind în ochi trecutul apropiat… La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2019

Marea realizatoare austriacă de documentare va fi prezentă la Bucureşti pentru a discuta cu publicul român, la sfârşitul fiecărei proiecţii, despre miza temelor tratate şi impactul social al filmelor sale.

Unul din lucrurile fantastice la documentarele lui Ruth Beckermann e că revin obsesiv la aceleași problematici, adăugându-le de fiecare dată perspective și nuanțe noi și surprinzătoare. Film după film, în selecția pe care v-o propunem în cadrul festivalului, cineasta recuperează istorii particulare ale evreilor, anterioare și ulterioare Holocaustului, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și surprinde urme ale anti-semitismului rămase moștenire până în zilele noastre”, spun selecționerii festivalului.

Viitorul nostru depinde în mare măsură de modul în care ne înţelegem trecutul. Filmele lui Ruth Beckermann ne confruntă cu acele situaţii şi adevăruri obiective pe care nu avem voie să le trecem cu vederea sau să le aruncăm într-un colţ al minţii. Numai învăţând din aceste experienţe şi greşeli vom putea să nu ne întoarcem de unde am plecat. Ne bucurăm să o avem alături de noi, la Bucureşti, pe Ruth Beckermann şi să putem prezenta publicului român câteva dintre cele mai puternice documentare ale sale, excelente producţii cinematografice care nu au lăsat şi nu pot lăsa pe nimeni indiferent”, adaugă Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Născută în capitala Austriei din părinţi evrei, supravieţuitori ai Holocaustului (povestea tatălui său, originar din Bucovina, este surprinsă în filmul Podul de hârtie), Ruth Beckermann a făcut studii de jurnalism şi istoria artei la Viena, Tel Aviv şi New York. A fondat prima sa societate de distribuţie de film în 1978, iar din 1985 lucrează exclusiv ca scriitoare şi realizatoare de documentare. Filmele sale au fost prezentate cu un foarte mare succes în cele mai importante festivaluri de profil (Cinéma du réel, Viennale etc.) şi au cucerit premii importante precum „Glashütte”, premiul pentru documentar original acordat peliculei Valsul Waldheim la Festivalul internaţional de film de la Berlin 2018.

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” se desfăşoară între 15 și 24 martie 2019, la București. Selecţia din acest an cuprinde aproximativ 90 de documentare, împărţite în mai multe secţiuni tematice grupate în jurul unei teme principale – 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est.

Programul complet al proiecțiilor din cadrul #OWR12, la care va participa și regizoarea Ruth Beckermann:

Sâmbătă 16 martie | ora 19:30 | Cinema Elvire Popesco

Duminică 17 martie | ora 16:00 | Cinemateca Eforie
Valsul Waldheim / Waldheims Walzer (2018)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/valsul-waldheim-545/

Duminică 17 martie | ora 20:30 | ARCUB
La est de război / Jenseits des Krieges (1996)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/la-est-de-rzboi-488/

Luni 18 martie | ora 20:30 | POINT
Homemad(e) (2001)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/homemade-489/

Marți 19 martie | ora 20:30 | POINT
Podul de hârtie / Die Papierene Brücke (1987)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/podul-de-hrtie-490/

În afara acestei retrospective, trei alte producţii şi coproducţii austriece vor figura pe afişul celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania:

Sâmbătă 16 martie | ora 18:30 | ARCUB

Duminică 17 martie | ora 13:30 | Cinemateca Eforie

Copii sub punte / Kinder unter der deck (2018)

Regizor – Bettina Henkel

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/copii-sub-punte-464/

 Miercuri 20 martie | ora 17:00 | Pavilion 32 Goethe-Institut

Le dernier des injustes / Ultimul dintre nedrepţi (2013)

Regizor – Claude Lanzmann

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/ultimul-dintre-nedrepi-474/

Vineri 22 martie | ora 18:00 | Cinema Elvire Popesco

Duminică 24 martie | ora 13:30 | Cinemateca Union

Die bauliche Maßnahme / Gardul de la frontieră (2018)

Regizor  – Nikolaus Geyrhalter

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/gardul-de-la-frontier-482/

Foto: One Word Romania – facebook

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.