Retrospectivă Paul Neagu, la Leeds
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-paul-neagu-la-leeds/

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică şi sculpturi sau instalaţii până la creaţii poetice şi filme.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2015

Paul Neagu (1938-2004), unul dintre reprezentanții cei mai proeminenți ai modernismului european, a fost considerat adesea drept cel mai important sculptor român de după Brâncuși, printre discipolii săi numărându-se nume faimoase ale artei contemporane, precum Anish Kapoor, Antony Gormley şi Tony Cragg.

Retrospectiva de la Leeds, care va rămâne deschisă până în luna noiembrie a acestui an într-unul dintre cele mai cunoscute spații expoziționale britanice, reprezintă cel mai mare eveniment dedicat lui Paul Neagu după instalarea la Londra, în anul 2012, de către Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul d-lui Anton Neagu și al fundației Paul Neagu Estate, a lucrării sale “Alergător pe muchie”, prima operă monumentală semnată de un artist român amplasată permanent într-un spațiu public londonez.

Lucrarea poate fi admirată într-un parc din cartierul Islington, nu departe de locul unde artistul a locuit și lucrat în ultimii ani ai vieții.Paul Neagu

Paul Neagu s-a născut în România, la Timişoara, în 1938 şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti în anul 1959.

Lucrările sale au fost interzise în perioada dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, drept urmare artistul stabilindu-se la Londra în 1970, pentru a deveni în 1976 cetăţean britanic.

Opera sa include performance, instalaţii, sculptură, desen, pictură şi poezie, Neagu fiind foarte apreciat şi ca profesor.

De-a lungul anilor, lucrările sale au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery şi Institutul de Artă Contemporană (ICA) din Londra. Muzee importante ca Tate şi Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo dețin opere ale artistului  în colecţiile lor permanente.

Foto: Retrospectivă Paul Neagu – icr-london.co.uk.

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.