Revansa – spectacol lectură la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/revansa-spectacol-lectura-la-teatrul-odeon/

Teatrul Odeon prezintă astăzi, de la ora 19.30, spectacolul lectură Revansa. Evenimentul va avea loc la Sala Studio, în cadrul proiectului Fabulamundi. Playwriting Europe.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Teatrul Odeon prezintă astăzi, de la ora 19.30, spectacolul lectură Revansa. Evenimentul va avea loc la Sala Studio, în cadrul proiectului Fabulamundi. Playwriting Europe.

Spectacolul Revansa va avea loc în prezenţa autorului, Michele Santeramo, autor dramatic şi actor, născut pe 22 august 1974.

Începând din 2001, Michele Santeramo a scris mai multe piese de teatru, majoritatea fiind publicate şi puse în scenă în acelaşi an: Nobili e Porci libriKonfine (nominalizată la premiul Enzimi în 2003), Murgia (mențiune specială la Generazione Scenario în 2003), Accadueò (premiul Voci Dell’Anima în 2004), Vico Angelo CustodeSacco e Vanzetti, loro malgrado, publicate de Editoria & Spettacolo.

A mai scris și Sogno degli artigiani, Le Scarpe, Cirano, în 2007, Fanculopensiero stanza 510 și Sequestro all’italiana (finalistă la premiul Riccione per il Teatro în 2009). Câștigă premiul Riccione per il Teatro în 2011 cu Il guaritore. În 2011, scrie piesa La rivincita (Revanşa), iar în 2012, Il giorno del Signore.

Michele Santeramo spune că s-ar defini, mai degrabă, ca un autor în viață, decât ca autor contemporan. „Lucrările mele vorbesc de cele mai multe ori despre oameni care au o puternică legătură cu pământul pe care trăiesc. Un alt element cheie este Sudul, văzut nu ca loc geografic, ci ca dimensiune socială de care oricine poate aparține, fie că trăiește la Viena sau în Tunis. Un Sud locuit de oameni defavorizați care își revendică dreptul lor de a trăi.”

Arta îşi ia Revansa pe scena teatrului Odeon

În Revanşa, Vincenzo lucrează pământul. Pesticidele folosite în agricultură i-au cauzat o formă de sterilitate și nu mai poate să îi dăruiască soției sale un copil. Expropriază pământul de pe urma căruia trăiesc și ajunge să fie prins ca într-o plasă încâlcită din cauza banilor împrumutați, a dificultăților, a problemelor. Este o poveste despre pământ și confort, care nu mai lasă loc altor dorințe.

Miercuri, 13 noiembrie, între orele 13.00 – 15.00, Michele Santeramo va susţine un workshop de scriere dramatică la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti.

Revansa

Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013 şi urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, a traducătorilor, a autorilor dramatici şi a textelor acestora, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia PAV din Roma, iar coorganizatori sunt Off Limits (Madrid, Spania) şi Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Ediţia 2013-2014 propune traduceri şi lecturi de piese pe tema „Oportunitate periculoasă” şi, de asemenea, ateliere de scriere dramatică susţinute de dramaturgii invitaţi.

Info:

La Teatrul Odeon proiectul debutează azi şi va continua anul viitor cu autori din Spania, Germania şi Franţa.

Foto credit: Teatrul Odeon, spectacolul Revansa

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.