REVISTA THESPIS.  Revista Galei HOP 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-thespis-revista-galei-hop-2017/

Revista Thespis – „La fiecare ediţie a Galei Hop, reprezentanţii departamentelor de teatrologie din Universităţile de specialitate, vor avea ocazia şi şansa să reflecte şi să dezbată fenomenul artistic, să îşi exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relaţiei actor-critic.” (Miklos Bacs, 2016).

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2017

Actorii înscrişi la Gala Tânărului Actor – HOP au şi în acest an susţinerea colegilor teatrologi. Revista Thespis este locul perfect pentru criticii de teatru de mâine să-şi încerce aptitudinile şi spiritul critic în cadrul unui eveniment-concurs care oferă un bogat „material de lucru” pentru tot ce le trece prin cap în ale scrisului.

Anul trecut, revista Thespis a fost realizată de colectivul redacţional coordonat de Monica Andronescu, prin Oana Bogzaru, Elena Coman, Oana Nae, Alexandru Panait, Irina Radu, absolveţi de Licenţă & Master TEATROLOGIE – Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Anul acesta a venit rândul Departamentului de Artă Teatrală (DAT) din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu să facă reportaje, să intervieveze tinerii actori şi să ia pulsul preselecţiilor din Bucureşti şi al celor 4 zile de concurs de la Costineşti. Vor fi dialoguri, reportaje, jurnale, opinii despre forţele proaspete care vor reprezenta teatrul românesc peste câţiva ani.

Informaţii despre echipa redacţională a revistei Thespis 2017 – Eliza Ceprăzaru, Corina Predescu, Maria Popovici – absolvente ale studiilor de licenţă, specializarea Teatrologie – Management Cultural, din cadrul Departamentului de Artă Teatrală puteţi afla de pe pagina dedicată revistei: http://galahop.ro/revista-thespis-2017/.

Între timp, înscrierile la preselecţia pentru Gala HOP s-au încheiat. Între 10 şi 12 iulie, în Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, va avea loc întâlnirea firească, de început de drum, dintre tinerii actori şi colegii lor profesionişti, juriul – MARCEL IUREŞ, MAIA MORGENSTERN, PETRU VUTCĂRĂU. Căci, atitudinea normală, corectă şi alungătoare a emoţiilor concursului este poate cea intuită anul trecut de Oana Bogzaru într-un articol pentru revista Thespis: „Şi în toată această atmosferă de calm şi înţelegere, de deschidere şi acceptare au planat în aer şi dincolo de el, cuvintele lui Miklós Bács spuse cu încredere şi convingere: Nu mai sunteţi studenţi, suntem colegi.” („Nu mai sunteţi studenţi, suntem colegi”, articolul publicat pe www.galahop.ro, 22 iulie 2016)

Fiţi alături de tinerii artişti şi urmăriţi-i pe www.galahop.ro, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.