,,Revolta Orientului’’, o incursiune în zonele fierbinți ale spatiului islamic, de Carmen Gavrilă
https://www.ziarulmetropolis.ro/revolta-orientului-o-incursiune-in-zonele-fierbinti-ale-spatiului-islamic-de-carmen-gavrila/

În colecţia „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, ,,Revolta Orientului”, semnat de Carmen Gavrilă.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

În colecția „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, Revolta Orientului, semnat de Carmen Gavrilă, corespondent în Iran și în statele arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio România Actualități. 

Revolta Orientului, cu un cuvânt-înainte semnat de Bogdan Aurescu și disponibil și în ediție digitală, reprezintă un demers jurnalistic mai mult decât necesar în contextul epocii istorice pe care o trăim și pe care puțini dintre noi o înțeleg pe deplin.

 Este o lectură care te ține captiv, te pasionează și te emoționează mai ales pentru umanitatea pe care o inspiră fiecare rând, fiecare frază, fiecare pagină. Nu este analiză politică, ci mai mult decât atât: o viziune personală și personalizată, construită cu migală pe baza observației directe a ochiului de corespondent de presă care și-a acordat conștient șansa de a asista la făurirea unei noi epoci istorice…

Bogdan Aurescu

În calitate de corespondent, Carmen Gavrilă își poartă cititorii, transpunându-i în mijlocul evenimentelor, prin zonele fierbinți ale spatiului islamic, scriind într-un stil pasionant, incisiv și cu o atenție deosebită asupra detaliilor care contează.

Relatările detaliate de la fața locului sunt însoțite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor și interviuri atât cu protestatari din strada, cât și cu jurnaliști locali. Nu lipsesc interviurile cu diferiți lideri ai unor mișcări islamiste și nici cele cu oficiali importanți din Orientul Mijlociu.

Cititorul înțelege astfel mai bine istoria contemporană și forțele motrice ale unei lumi care prezintă interes și pentru politica externă și securitatea României.

Fără a fi doar o analiză politică, Revolta Orientului este și o veritabilă experiență de călătorie virtuală, un „mic ghid” necesar în descoperirea și cunoașterea civilizației orientale.

 

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.

02
/12
/15

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

19
/11
/15

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Mircea Cărtărescu sunt doar câţiva dintre autorii care îşi vor lansa cele mai noi volume la Editura Humanitas cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus, care are loc în perioada 18-22 noiembrie la Romexpo.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).