Rezidența FemArt 2021 a anunțat câștigătoarele ediției
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-femart-2021-a-anuntat-castigatoarele-editiei/

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunţă încheierea Rezidenţei FemArt – Ediţia 2021 şi acordarea celor trei premii oferite în cadrul programului.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2021

Juriul format din cineaștii Alina Grigore, Dana Bunescu și Paul Negoescu a desemnat următoarele câștigătoare:

  • Brigitta Kanyaro – Premiul FemArt în valoare de 8.750 lei pentru dezvoltarea proiectului „Catharsis”;
  • Corina Andrian – O bursă tip consultanță pentru dezvoltare scenariu cu Geoffroy Grison, pentru proiectul „Scaunul”;
  • Anelise Sălan – O bursă de participare la o platformă internațională de pitching pentru proiectul „Interzis”.

 

Sunt foarte fericită că am avut această oportunitate de a vedea ce tipuri de proiecte propun tinerele regizoare din România. Am descoperit creatoare și proiecte foarte diverse și foarte interesante și, deși cele mai multe sunt la început, consider că au foarte multe de spus în viitor. Am avut acum ocazia să văd că există cu adevărat în România o tânără generație de femei cineaste în ascensiune. A fost foarte captivant să îmi împărtășesc experiența cu ele și sper că am putut să le aduc ceva în plus în dezvoltarea proiectelor lor – Lucile Hadžihalilović, regizoare, consultantă regie & scenariu și coordonatoare masterclass-uri, FemArt 2021

 Cinci cineaste aflate la început de carieră au participat în perioada 3 – 8 octombrie la Rezidența FemArt 2021, o săptămână intensivă de training și mentorat cu specialiști în domeniu. Tinerele Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Sălan au beneficiat de 12 sesiuni aplicate și interactive de lucru, coordonate de nume consacrate din cinematografia internațională și românească, pentru a-și dezvolta scenariile primelor lor filme de lung metraj,  în cadrul unor întâlniri organizate în București, în format fizic sau online.

Acum un an am avut ocazia să particip ca invitată la sesiunea finală de pitching și mi-a plăcut mult proiectul FemArt, așa că m-am bucurat când Anca Damian mi-a propus să să fiu consultantă în cadrul proiectului. S-a întâmplat să lucrez până acum numai cu regizori bărbați și acum, cunoscându-le pe aceste autoare, am realizat că îmi doresc foarte mult să lucrez cu cineaste femei. Începerea acestor conversații cu tinere regizoare reprezintă un pas important pentru mine – Oana Iancu, producătoare, consultantă producție & pitching Femart 2021

Rezidența FemArt 2021 a inclus și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, studii de caz, prezentări și networking și a fost finalizată cu o sesiune de pitching susținută de cele cinci tinere creatoare.

Rezidentele FemArt 2021 au format un grup divers (au fost regizoare, artiste, monteoze, jurnaliste), dar foarte puternic. Ne-am străduit să le organizăm consultanță specializată atât pe regie, scenariu, producție, pe pitch, masterclass și case study, așa că a fost o săptămână dinamică de lucru, la sfârșitul căreia ele au fost pregătite să își prezine fiecare proiectul în public.

Mulțumim cofinanțatorului AFCN și partenerilor pentru sprijn. Este un proiect pe care îl consider foarte important pentru generația de tinere regizoare din România, pentru că lucrurile trebuie să avanseze în schimbarea raportului femeilor în cinema-ul românesc, atât numeric, cât și calitativ. Este momentul să avem o prezență reală a femeilor în industrie și pentru asta, ele trebuie încurajate. Împreună cu celelalte membre ale board-ului, Anamaria Antoci și Ana Drăghici, ne propunem să dezvoltăm în viitor Rezidența FemArt la nivel european și să demarăm și alte proiecte – Anca Damian, inițiatoarea proiectului și membru al board-ului ARFC.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.