Rezidența FemArt 2021: Apel de proiecte pentru femeile cineast
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-femart-2021-apel-de-proiecte-pentru-femeile-cineast/

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunţă lansarea Concursului de proiecte Rezidenţa FemArt pentru selecţia a cinci proiecte de lung metraj propuse de cineastele din România aflate la început de carieră.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2021

Concursul se adresează tuturor absolventelor unei facultăți de film de naționalitate română sau cu rezidența în România – scenariste, regizoare sau producătoare – care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj.

Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidența FemArt se fac prin completarea și depunerea unui dosar online pe website-ul organizației ARFC, ia termenul limită este 30 iunie 2021. Mai multe detalii și informații despre modalitatea de aplicare sunt disponibile aici.

 Tematica Rezidenței FemArt 2021 urmărește promovarea filmelor care propun forme novatoare sau aparțin genului fantastic și reprezintă un prim demers în inițierea unei platforme pentru dezvoltarea formală a genurilor și limbajului cinematografic. O altă condiție pentru participarea la concursul de proiecte este ca, în momentul aplicației, canditatele să depună un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru lungmetrajul propus.

Criteriile de jurizare ale proiectelor depuse includ: calitatea aplicației evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior, importanța temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potențialul artistic, dar și textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor. În luna august 2021, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea proiectului pe care l-au trimis în concurs.

Rezidența FemArt 2021 se va desfășura în perioada 4 – 9 octombrie la București și va include sesiuni de training și mentorat cu specialiști din cinematografia românească și internațională, dar și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, masterclass-uri și ateliere de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de co-producție.

*

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat cineastelor aflate la început de carieră, promovarea creațiilor și proiectelor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

Rezidența FemArt face parte dintr-un proiect amplu al asociației, FemArt Film Fest, dedicat femeilor din cinema, ajuns anul acesta la cea de a patra ediție.

În anul 2020, cinci cineaste au participat în perioada 28 septembrie – 3 octombrie la a treia ediție a programului Rezidența FemArt – o săptămână intensivă și interactivă de training și mentorat. Tinerele regizoare Gabriela Forfotă, Alina Șerban, Carmen Tofeni, Ana Țăran și Andreea Vălean, coordonate de Geoffroy Grison – specialist și consultant în scenarii – au beneficiat de peste 13 sesiuni interactive de lucru alături de nume consacrate din cinematografia românească și internațională, pentru a-și dezvolta scenariile de lung metraj.

Ediția Rezidența FemArt 2020 a fost nominalizată de AFCN la Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural pentru inițiative culturale care au implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.