Rezultatele jurizării și selecției proiectelor artistice din cadrul programului cultural Bucharest Indie Network
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezultatele-jurizarii-si-selectiei-proiectelor-artistice-din-cadrul-programului-cultural-bucharest-indie-network/

Asociaţia Teatrelor Independente va finanţa şi va lansa, până la începutul lunii mai a acestui an, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca, primele două coproducţii independente, în cadrul programului cultural Bucharest Indie Network, desfăşurat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 februarie 2023

În urma Open Call-ului lansat în luna noiembrie 2022, Asociația Teatrelor Independente a primit 20 de aplicații cu proiecte bune și foarte bune, majoritatea centrându-se pe vulnerabilități și provocări ale societății actuale. După încheierea procesului de evaluare și selecție, proiectele care au obținut punctajele cele mai mari și care au fost selectate spre a primi finanțare sunt:

Câinele mamei mele” pe textul tânărului dramaturg Alex Gorghe, regia – Luiza Mihăilescu, distribuția – Katia Pascariu, Vlad Ionuț Popescu, Andrei Șerban, Ana Dumitrașcu, universul sonor – Alex Bălă, scenografia și costumele – Cosmin Stancu, video design – Andreea Lăcătuș.

Spectacolul va fi realizat în parteneriat cu Teatrul Apollo111 București.

Unele rufe se spală în public” – instalație performativă a tinerei trupe independente AMALGAM (Cluj-Napoca), regia – Anda Drăgan, performeri – Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu, Cătălina Nichitin, tehnic – Octavian Șaramet.

Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Centrul Filia și cu Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca.

Call-ul s-a adresat tuturor organizațiilor artistice independente din România, precum și tinerilor artiști independenți sau emergenți. Au fost încurajate originalitatea și un raport incluziv cu publicul, incluziunea putându-se referi la subiectul ales (un subiect tabu, o problemă a unui grup defavorizat etc.) sau la modalitatea de a ajunge la un public ce are mai greu acces la spectacole (spectacole propuse spre a se desfășura și în aer liber, în spații neconvenționale etc). Una dintre condițiile principale a fost aceea ca proiectele propuse să se desfășoare în mod colaborativ, între artiști independenți și spații sau teatre independente, din București sau din țară, cu care aceștia nu au mai lucrat până în prezent.

Juriul de selecție a fost format din doamna Oltița Cîntec – critic de teatru, domnul Doru Taloș – actor și domnul Mihai Brezeanu – cronicar de teatru.

Spectacolele vor intra în producție în zilele următoare și vor avea premierele până la începutul lunii mai. Fiecare producție va avea câte trei reprezentații cu intrare liberă, iar premierele se vor desfășura în regim de LIVE STREAMING, cu public.

Bucharest Indie Network, în cadrul căruia vor fi produse aceste spectacole, este primul program cultural al Asociației Teatrelor Independente, organizație ce cuprinde companii de teatru/dans și spații culturale indepentende, atât din București cât și din țară și urmărește să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România, privilegiind cooperarea extinsă între organizații și grupuri de artiști independenți, implicând schimburi de experiență, coproducție și promovarea comună a evenimentelor culturale.

Parteneri media ai programului: BookHub, LiterNet, Zile și nopți, Muze și arme, Ziarul Metropolis, Radio România Cultural, The Institute, România pozitivă, HAPP.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.