Richard Demarco, prietenul României – Cetăţeanul European al Anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-demarco-prietenul-romaniei-cetateanul-european-al-anului/

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2013

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Richard Demarco a desfăşurat de-a lungul întregii sale vieţi o prodigioasă activitate ca artist, dar şi ca promotor al teatrului, al poeziei, al creaţiei pictorilor şi sculptorilor din Europa divizată, care se regăseau, datorită lui, în centrul atenţiei internaţionale cu prilejul celebrului Festival de la Edinburgh, unde îi invita să participe.

Artiştii şi oamenii de artă români sunt printre primii pe care Richard Demarco i-a menţionat în numeroasele interviuri acordate în aceste zile presei britanice: Liviu Ciulei, Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bitzan, Marin Sorescu, sau marele său prieten şi complice în afirmarea identităţii culturale europene, Dr. Radu Varia, Membru de Onoare, ca şi el, al Academiei Regale a Scoţiei. «Europa, spune Richard Demarco, nu poate fi concepută fără Brâncuşi sau fără arhitectura în lemn din Maramureş».

Pe lângă titlul de Cetăţean European al Anului, Richard Demarco a primit și prestigiosul Premiu Edinburgh, Lordul Primar al oraşului amintind că precedentul laureat nu e nimeni altul decât Profesorul Peter Higgs, laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru fizică.

Foto cu Richard Demarco împreună cu Radu Varia – Radu Varia facebook

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.