Riz Ortolani, creatorul coloanei sonore din filmul „Caracatiţa”, a murit la 87 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/riz-ortolani-creatorul-coloanei-sonore-din-filmul-caracatita-a-murit-la-87-de-ani/

Compozitorul de muzică de film italian Riz Ortolani, care a colaborat cu regizori de renume, de la Vittorio De Sica până la Quentin Tarantino, a decedat joi, la Roma, din cauza unei bronşite.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2014

Compozitorul de muzică de film italian Riz Ortolani, care a colaborat cu regizori de renume, de la Vittorio De Sica până la Quentin Tarantino, a decedat joi, la Roma, din cauza unei bronşite.

Pe lângă coloana sonoră a filmului „Il Sorpasso” (1962), de Dino Risi, o serie de piese compuse de Riz Ortolani au fost selectate şi de Quentin Tarantino, pentru filmele „Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds” şi „Django dezlănţuit/ Django Unchained”.

Riziero Ortolani, numit Riz de prieteni, s-a născut la Pesaro, în 1926. După absolvirea studiilor muzicale, la numai 20 de ani, el intră în orchestra Radioteleviziunii publice (RAI), ca aranjor de orchestre radiofonice, informează Mediafax.

Prima lui colaborare în lumea cinematografiei datează din anii ’60, odată cu filmul documentar „Mondo Cane” (1962) – pentru care compune melodia „More” -, filmul fiind nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră.

Au urmat colaborări cu Vittorio de Sica, Dino Risi şi Franco Zeffirelli, iar pentru regizorul Pupi Avati a semnat coloana sonoră pentru 25 de filme, începând cu 1980. Ortolani a scris numeroase piese legendare, precum „Africa Addio”, „Fratello Sole, Sorella Luna”, dar şi muzica serialului „Caracatiţa/ La Piovra”.

Riz Ortolani a lăsat în urma sa peste 300 de partituri

Pentru compoziţiile sale, Ortolani a primit numeroase premii: două Globuri de Aur, un Grammy şi cinci David de Donatello – echivalentul italian al trofeelor Academiei de film americane -, pe lângă două nominalizări la Oscar.

În urmă cu câteva luni, compozitorul italian a primit Lifetime Achievement Award pentru întreaga carieră, la Festivalul mondial al muzicii de film de la Gent.

Foto cu Riz Ortolani – wikipedia

09
/08
/14

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” se va desfășura în perioada 12 – 16 august la Săpânţa. Ediţia de anul acesta include concerte de muzică tradiţională şi simfonică, ateliere de meşteşugărit, degustări de produse locale şi vizite în casele meşterilor din Ţara Maramureşului.

07
/08
/14

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de anul acesta a prilejuit un maraton liric de aproape şase ore la care au conlucrat zeci de participanţi. Festivalul din acest an a onorat memoria Haricleei Darclée la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

07
/08
/14

Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în zece orașe, între 23 septembrie și 12 octombrie. Proiectul muzical reunește artiști din șapte țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase.

07
/08
/14

Cele mai frumoase concerte ale toamnei sunt gratuite la Concursul Enescu: publicul va putea asculta peste 230 de candidați din 36 de colțuri ale lumii, în cadrul a 40 de concerte și recitaluri cu intrare liberă. Procedura de înscriere a fost făcută publică pe site-ul Festivalului și Concursului.

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.