Riz Ortolani, creatorul coloanei sonore din filmul „Caracatiţa”, a murit la 87 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/riz-ortolani-creatorul-coloanei-sonore-din-filmul-caracatita-a-murit-la-87-de-ani/

Compozitorul de muzică de film italian Riz Ortolani, care a colaborat cu regizori de renume, de la Vittorio De Sica până la Quentin Tarantino, a decedat joi, la Roma, din cauza unei bronşite.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2014

Compozitorul de muzică de film italian Riz Ortolani, care a colaborat cu regizori de renume, de la Vittorio De Sica până la Quentin Tarantino, a decedat joi, la Roma, din cauza unei bronşite.

Pe lângă coloana sonoră a filmului „Il Sorpasso” (1962), de Dino Risi, o serie de piese compuse de Riz Ortolani au fost selectate şi de Quentin Tarantino, pentru filmele „Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds” şi „Django dezlănţuit/ Django Unchained”.

Riziero Ortolani, numit Riz de prieteni, s-a născut la Pesaro, în 1926. După absolvirea studiilor muzicale, la numai 20 de ani, el intră în orchestra Radioteleviziunii publice (RAI), ca aranjor de orchestre radiofonice, informează Mediafax.

Prima lui colaborare în lumea cinematografiei datează din anii ’60, odată cu filmul documentar „Mondo Cane” (1962) – pentru care compune melodia „More” -, filmul fiind nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră.

Au urmat colaborări cu Vittorio de Sica, Dino Risi şi Franco Zeffirelli, iar pentru regizorul Pupi Avati a semnat coloana sonoră pentru 25 de filme, începând cu 1980. Ortolani a scris numeroase piese legendare, precum „Africa Addio”, „Fratello Sole, Sorella Luna”, dar şi muzica serialului „Caracatiţa/ La Piovra”.

Riz Ortolani a lăsat în urma sa peste 300 de partituri

Pentru compoziţiile sale, Ortolani a primit numeroase premii: două Globuri de Aur, un Grammy şi cinci David de Donatello – echivalentul italian al trofeelor Academiei de film americane -, pe lângă două nominalizări la Oscar.

În urmă cu câteva luni, compozitorul italian a primit Lifetime Achievement Award pentru întreaga carieră, la Festivalul mondial al muzicii de film de la Gent.

Foto cu Riz Ortolani – wikipedia

10
/02
/20

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitați speciali aplaudați pe scenele internaționale: tânărul dirijor Kahchun Wong (33 de ani), primul muzician asiatic care a câștigat prestigioasa competiție internațională de dirijat „Gustav Mahler” (Germania, 2016) și violonistul român Valentin Șerban, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

04
/02
/20

Dhafer Youssef (foto), Charles Lloyd, Lars Danielsson, Jakob Bro Trio, Dave Weckl / Tom Kennedy, Nils Petter Molvær, Liv Warfield, Robben Ford și Bill Evans vor fi prezenți la cea de-a 24-a ediție a festivalului!

03
/02
/20

Bogdan Mezofi, solistul trupei clujene de rock alternativ Grimus, vorbește într-un interviu în formă de alfabet despre prima piesă pe care a compus-o, despre lucrurile care contează și oamenii pe care îi admiră.

31
/01
/20

Televiziunea Română oferă telespectatorilor săi, în prime time, un program premium, în exclusivitate pentru România: cel mai mare eveniment muzical de televiziune al anului din Italia, Sanremo 2020, se vede live, între 4 şi 8 februarie, de la ora 22.00, la TVR 1.

29
/01
/20

Duoul american Beacon concertează în premieră la București, joi 30 ianuarie, de la ora 20, la Control Club. Proiectul originar din Brooklyn, ce îmbină cu succes muzica electronică și influențele R&B, vizitează România la finalul unui turneu european de promovare a albumului Gravity Pairs.

27
/01
/20

OAMENII MUZICII Pe 27 ianuarie în 1901 pleca din această lume unul dintre creatorii cei mai mari ai istoriei muzicii: Giuseppe Verdi. El continuă să impresioneze și astăzi prin măiestria cu care a creat povești muzicale extrem de complexe, capabile deopotrivă să amuze, să emoționeze, să întristeze și să pună publicul pe gânduri.