Robert Șerban participă la Festivalul Internațional de Poezie StAnza din Scoția
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-serban-participa-la-festivalul-international-de-poezie-stanza-din-scotia/

Robert Șerban va participa în perioada 6-10 martie la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie StAnza din Scoţia cu volumul Moartea parafina.

Un articol de Andrada Văsii|6 martie 2013

În perioada 6-10 martie, Robert Șerban va participa la cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Poezie StAnza din Scoția, alături de peste 100 de poeți din întreaga lume, unde va citi o selecție de poeme din cel mai recent volum al său, Moartea parafina, apărut la Editura Cartea Românească (2010).

Traducerea în limba engleză a poemelor este semnată de Ioana Maria Dragomir, Felix Nicolau și Martin Woodside.

„Citită în cheie liric-biografică, poezia lui Robert Șerban relevă un dublu paradox: evocă fără să nostalgizeze și edifică deconstruind. Forța ei provine dintr-un amestec de ironie sentimentală și memorie necruțătoare, explorate cu luciditatea eului pentru care trecutul nu mai există, iar viitorul nu contează. Rasucită în jurul axei care o generează, poezia se reduce, de fapt, la un Punct Omega, la suma propriilor contrarii: renunțînd la virtuțile dulci-acrișoare ale sentimentalismului, poezia e imagine și senzație, mai degrabă decît tehnică și sens. Un discret tremolo, o gîtuire cu greu ținută sub control colorează, totuși, textul, conferindu-i nu doar o aură, ci și un abur: inelul de foc al poeziei adevărate și al inteligenței artistice.” (Mircea Mihaies)

Robert Șerban s-a născut la 4 octombrie 1970, în Turnu Severin. Este scriitor, jurnalist și editor. Trăiește în Timișoara. A debutat cu cartea Firește că exagerez (poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România). Au urmat Odyssex (poezie, 1996), Piper pe limbă (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timișoara a U. S. R.), Pe urmele marelui fluviu/ Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, poezie și proză, 2002), Timișoara în trei prieteni (coautor, poezie, 2003, Premiul revistei Poesis), A cincea roată (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timișoara a U. S. R.), Barzaconii/ Anus dazumal (proza, 2005), Cinema la mine-acasă (poezie, 2006), Athénée Palace Hotel (coautor, teatru, 2007), Ochiul cu streașina (publicistică, 2007), O căruță încărcată cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (coautor, poezie, 2008) și Moartea parafina (poezie, 2010).

Aflat la a noua ediție, Festivalul de Poezie StAnza este unul dintre cele mai importante evenimente literare de acest fel din Europa, adunând laolaltă peste 100 de poeți din mai multe țări ale lumii, care vor lectura din literatura lor. În cadrul festivalului va avea loc o serie de alte evenimente culturale, de la expoziții de artă vizuală și spectacole de teatru, până la mese rotunde, proiecții de film ori performance-uri.

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.