Rodica Mandache, 74
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-71-de-ani-stiati-ca/

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul” – Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2017

 „Am văzut lumina zilei la Iași. Iașiul e un oraș academic, e un oraș căruia nu degeaba i se zice dulcele târg al Ieșului, pentru că e într-adevăr dulce, e blând. În perioada aceea era o mare sărăcie, dar acea sărăcie a fost, paradoxal, o mare șansă pentru generaţia noastră. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, s-a plecat cu școala la teatru și trebuia să dăm doi lei. Iar eu, la cât eram eu de îndrăgostită de teatru, nu am îndrăznit să cer bani acasă. Parcă văd și acum privirea mamei care s-a simțit foarte jignită că și-ar fi dorit să-mi dea”, povestea Rodica Mandache.

S-a născut pe 14 aprilie 1943, într-o familie în care au mai fost trei băieţi. În copilărie, impresionată de interpretarea Mariettei Deculescu în spectacolul „Steaua fără nume”, se îndrăgosteşte iremediabil de teatru.

Ajunge studentă la IATC şi încă din primul an are şansa (înlocuind o actriţă care se îmbolnăvise) de a debuta pe scena Naţionalului alături de Dina Cocea, Carmen Stănescu şi Florin Piersic. Tot atunci îl cunoaşte pe cel care, în 1969, avea să-i devină soţ, fotograful Aurel Mihailopol, unul dintre cei mai renumiţi artişti-fotografi ai României.

Unul dintre cele mai mari succese din carieră le-a înregistrat cu rolul din „Visul unei nopţi de iarnă”(1980), de Tudor Muşatescu, unde a jucat împreună cu Florin Piersic.

Dincolo de nenumăratele roluri din teatru, mai ales pe scena Odeonului, dar şi în teatrul tv, Rodica Mandache a intrat în conştiinţa publicului şi prin apariţiile în filme, dintre care amintim: „Un surâs în plină vară” (1963), „Astă-seară dansăm în familie”(1972), „Gloria nu cântă”(1977), „Iarba verde de acasă”(1977) şi „Buletin de Bucureşti”(1983).

Citiţi şi Rodica Mandache: „De când băşcălia a devenit literatură?“

În 2007 a obţinut Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul Adel din piesa joi.megaJoy de Katalin Thuroczy, Teatrul Odeon, București, iar vara trecută a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

* * * * *

Tot într-o zi de 14 aprilie:

1457 – Ştefan cel Mare a urcat pe tronul Moldovei (n. 1433 – 2 iul 1504)

1859 – Este publicat romanul „O povestire despre două oraşe”, de Charles Dickens.

1865- Abraham Lincoln este împușcat de John Wilkes Booth; a decedat a doua zi.

1883 – Are loc, la Paris, premiera operei „Lakme” de Leo Delibes.Rodica Mandache

1884 – La Sibiu a apărut publicaţia politică şi culturală ”Tribuna”.

1912 – Transatlanticul Titanic a fost lovit de un iceberg. Dintre cei aproximativ 2000 de pasageri şi membri ai echipajului au supravieţuit doar 700 de persoane, majoritatea femei şi copii.  Vasul se va scufunda în dimineața zilei de 15 aprilie.

1939 – Este publicat romanul „Fructele Mâniei” de John Steinbeck.

* * * * *

S-au născut:

1885: Medicul Iuliu Hațieganu (d. 1959)

1925: Actorul Rod Steiger (d. 2002)

1929: Scriitorul, publicistul și scenaristul Octav Pancu-Iași, (d. 1975)

1933: Regizorul Mircea Iva

1935: Erich von Däniken, scriitor elvețian

1941: Actriţa Julie Christie

1943: Actriţa Rodica Mandache

1950: Poeta Daniela Crăsnaru

1961: Robert Carlyle

* * * * *

Au murit:

1759: Georg Friedrich Händel, compozitor, organist și violonist german (n. 1685)

În urmă cu 256 de ani, într-o zi de 14 aprilie, se stingea din viaţă compozitorul germano-englez Georg Friedrich Handel, contemporan cu Johann Sebastian Bach. Mulți ani mai târziu,  în 1991, UEFA i-a cerut compozitorului englez Tony Britten un imn al Ligii Campionilor, competiţie care urma să înlocuiască vechea Cupă a Campionilor Europeni. Britten a povestit că, inițial, a vrut să utilizeze cântecul „We are the Champions” al celor de la Queen, dar apoi s-a decis că să se inspire dintr-o melodie clasică. A ales, astfel, opera „Zadok, the priest”, compusă de Handel în 1727.

Compozitorul britanic a realizat o serie de modificări ale liniei melodice și a adaptat versurile – compuse de el însuși – muzicii. Noul imn a fost interpretat de Filarmonica Regală Britanică și de corul Academiei St. Martin in the Fields. Aceasta deși, inițial, se dorise ca melodia să fie interpretată de cei trei mari tenori: Domingo, Pavarotti și Carreras, foarte populari pe atunci.

1848: Haceatur Abovian, scriitor armean (n. 1805)

1910: Mihail Vrubel, pictor rus (n. 1856)

1930: Vladimir Maiakovski, poet și dramaturg rus (n. 1893)

1986: Simone de Beauvoir, scriitoare franceză (n. 1908)

2009: Maurice Druon, scriitor francez (n. 1918)

Foto cu Rodica Mandache – facebook

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

21
/12
/18

Undeva, cândva... Adela Marculescu și Victor Rebengiuc, cu mulți ani în urmă, pe vremea în care teatrul radiofonic reprezenta una dintre puținele bucurii ale românilor. Actrița Adela Marculescu (poate fi văzută în spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda", la TNB) a împlinit, astăzi, 80 de ani

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

26
/11
/18

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. Legendara cântăreaţă a împlinit, astăzi, 79 de ani. În cei 50 de ani de activitate „regina rock and roll-ului“, considerată  una dintre cele mai bune cântăreţe din istorie, a vândut peste 200 de milioane de albume și a fost recompensată cu opt premii Grammy.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

02
/11
/18

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.

29
/10
/18

"Nu-l costă nimic pe un om să fie blând cu un animal" - Joaquin Phoenix. Nominalizat de trei ori la Oscar pentru rolurile din Gladiator (2001), Walk the Line (2006) și The Master (2013), actorul născut în Puerto Rico a împlinit, ieri, 44 de ani. Joaquin Phoenix, cunoscut drept un activist fervent al drepturilor animalelor, este vegetarian de la vârsta de trei ani.

18
/10
/18

Casa de Producție TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriței Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuția spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

04
/10
/18

„(...) Acum, în Octombrie, la 40 de ani vreau să alerg primul meu maraton. Nu mi-e frică să greșesc, mă bucur când o fac și învăț din asta..! Iubesc teatrul și mă simt norocos că am șansa să fac ce-mi place!” – Marius Manole. Actorul despre care regretatul Radu Beligan spunea că „un astfel de talent apare o dată la 100 de ani” își serbează, astăzi, cea de-a 40-a aniversare.

10
/09
/18

„Aş prefera ca cinci persoane să-mi cunoască activitatea şi să considere că este bună, decât să mă cunoască cinci milioane de oameni şi să nu le pese de ce fac eu.” - Colin Firth. Actorul britanic, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul din ”The King’s Speech” (2011), împlinește astăzi 58 de ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

19
/08
/18

"Nu suntem stăpânii acestei lumi, suntem doar în trecere pe aici..." - Robert Redford. Unul dintre cei mai respectați și mai iubiți actori contemporani a împlinit 82 de ani. Redford a fost nominalizat de două la premiile Oscar pentru rolurile interpretate, câștigând râvnita statuetă pentru regie și, mai apoi, pentru "contribuţia adusă cinematografiei"...

02
/08
/18

"Cred că orice actor are nevoie de modele. Da, am avut modele printre marii actori de la Craiova: Vasile Cosma, Ion Pavlescu, Paula Culiţă, Petre Gheorghiu-Dolj, Tudor Gheorghe, Valer Dellakeza. Au fost şi cei din Bucureşti: George Constantin, Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gina Patrichi, Mariana Mihuţ. Ei bine, nu se poate fără ei." - Marcel Iureş.