Rodica Mandache si Eduard Păuna în „Aplauze pentru poet…” pe scenă, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-si-eduard-pauna-in-aplauze-pentru-poet-pe-scena-la-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna ajung cu spectacolul „Aplauze pentru poet…” pe scena Sălii Thalia, miercuri, 28 iunie, de la ora 19:00, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Cei doi artişti vor recita din şi despre Eminescu, în ambianţa muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian şi ţambal de concert.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2023

Spectacolul este completat de proiecții cu actori reper – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru – nume mari ale scenei românești, participante la proiectul Aplauze pentru poet, în rostiri de referință ale versurilor unor poeți români clasici: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

„Spectacolul acesta este ca un dar pentru mine. Am avut premiera în ianuarie, la Universitatea de Muzică din București, fiind dedicată atunci Zilei Culturii Naționale. Am rămas multă vreme cu energia pe care mi-au dat-o cei aflați în sală. A fost o sală plină și m-am hrănit pur și simplu cu emoțiile spectatorilor. Acum, spectacolul este deja așezat, am repetat îndelung cu Eduard, sper să se instituie această emoție puternică și la Sibiu, în preajma zilei marii treceri a lui Eminescu”, a spus actrița Rodica Mandache.

Tânărul actor Eduard Păuna dedică acest spectacol unei generații care se apropie mai greu de poezie, generația Z: „Sunt entuziasmat că joc în acest spectacol și că am onoarea să apar într-un festival atât de mare precum FITS. Sunt recunoscător că pot să împart din nou scena cu doamna Rodica Mandache și Cătălin Răducanu. Acesta este un spectacol care ar putea să îi facă pe tineri să exploreze mai mult poezia. Așa că îi invit pe toți cei din generația mea, care se vor afla la Sibiu la final de iunie, să vină să asculte poezie spusă pe scenă. Merită încercat”, a declarat actorul Eduard Păuna.

Un experiment inedit și sinergic: poezie recitată pe scenă și în înregistrări video și muzică interpretată la pian și țambal, într-o sală de concert. „Este un spectacol cu suflet și cu emoții autentice, sunt convins că publicul va fi captivat de trăirile oferite de noi, artiștii. Abia aștept să mă întâlnesc cu spectatorii unui Festival de o asemenea anvergură internațională”, a adăugat Cătălin Răducanu.

Proiectul Aplauze pentru poet… pe scenă este un spectacol multimedia complex, după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina, regia scenică Diana Mihailopol, producător Adina Dragomir. Aplauze pentru poet este un proiect pentru promovarea poeziei românești, în țară și peste hotare, conceput inițial online, în perioada pandemiei, care s-a dezvoltat ulterior în reprezentații mixte diverse, pe scene prestigioase precum Teatrul Național București sau Teatrul Stela Popescu.

Spectacol prezentat în limba română, cu titraj în limba engleză
Durata: 60 min (fără pauză)

Bilete pe www.sibfest.ro si www.entertix.ro.

 

01
/10
/24

Cosmin Ungureanu, curator de artă europeană, este lector la Fundația Calea Victoriei, unde va preda cursul Introducere în Istoria artei europene, începând cu 8 octombrie.  Un clasament al operelor de artă este pur și simplu imposibil. Nu se poate stabili, în mod obiectiv, care este capodopera absolută, din simplu motiv că orice operă de artă […]

30
/09
/24

Festivalul Intonațional de Film și Televiziune SIMFEST, ediția 21, debutează oficial luni, 30 septembrie, cu Zilele Filmului Românesc. Ca în fiecare ediție, evenimentul pune la dispoziția locuitorilor din Tg. Mureș o selecție de filme românești recente, multiplu premiate, care vor fi proiectate zilnic la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Accesul la oricare dintre filmele din festival este complet gratuit și nu necesită rezervare.

30
/09
/24

RECOMANDĂRI Iubitorii de artă sunt așteptați în ultima parte a anului la expoziții atrăgătoare, având în prim-plan creația feminină. Ziarul Metropolis vă recomandă câteva dintre ele, care au loc la București, München, Paris, Londra și Madrid.

27
/09
/24

Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello :: J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura pe data de 5 octombrie 2024, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Biletele sunt disponibile online.

27
/09
/24

În luna octombrie, artiștii și designerii români aflați la început de drum, pasionați de domeniul confecționării măștilor, costumelor, recuzitei și decorurilor și animați de dorința de a explora practici inovatoare și ecologice au șansa de a lua parte la o serie de ateliere dedicate lor, susținute de artiști și tehnicieni cu experiență din Franța, Germania și România.

27
/09
/24

În perioada 27 septembrie - 19 octombrie, Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 organizează o expoziție amplă dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști.

27
/09
/24

Pe 27 și 28 septembrie, Mega Mall îi invită pe toți pasionații de muzică la două seri de concerte cu Grasu XXL, AMI, Mario Fresh și Alexandra Căpitănescu. Evenimentele vor avea loc la ultimul nivel al parcării de la etajul 2B, iar intrarea este gratuită în baza brățării de acces, obținută prin aplicația SPOT. Accesul se face începând cu ora 18.00.

26
/09
/24

Importanța covârșitoare a părții non-verbale din comunicare este binecunoscută. Dar dincolo de manifestările vizuale - gesturi, expresii faciale etc., există un întreg plan, mai puțin explorat în mod cotidian, în care se poate desfășura cunoașterea reciprocă și interacțiunea: atingerea.

26
/09
/24

Peste 350 de filme de scurt si lungmetraj din întreaga lume, grupate în 90 de proiecții, sunt incluse anul acesta în programul Festivalului Internațional de Animație Animest (4 - 13 octombrie). Timp de 10 zile, spectatorii de toate vârstele vor savura poveștile animate pe marile ecrane din București, multe dintre ele prezentate chiar de creatorii lor, invitați speciali la eveniment. Programul complet și biletele la cea de-a 19-a ediție Animest sunt de azi disponbile online.