Rodica Mandache si Eduard Păuna în „Aplauze pentru poet…” pe scenă, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-si-eduard-pauna-in-aplauze-pentru-poet-pe-scena-la-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna ajung cu spectacolul „Aplauze pentru poet…” pe scena Sălii Thalia, miercuri, 28 iunie, de la ora 19:00, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Cei doi artişti vor recita din şi despre Eminescu, în ambianţa muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian şi ţambal de concert.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2023

Spectacolul este completat de proiecții cu actori reper – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru – nume mari ale scenei românești, participante la proiectul Aplauze pentru poet, în rostiri de referință ale versurilor unor poeți români clasici: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

„Spectacolul acesta este ca un dar pentru mine. Am avut premiera în ianuarie, la Universitatea de Muzică din București, fiind dedicată atunci Zilei Culturii Naționale. Am rămas multă vreme cu energia pe care mi-au dat-o cei aflați în sală. A fost o sală plină și m-am hrănit pur și simplu cu emoțiile spectatorilor. Acum, spectacolul este deja așezat, am repetat îndelung cu Eduard, sper să se instituie această emoție puternică și la Sibiu, în preajma zilei marii treceri a lui Eminescu”, a spus actrița Rodica Mandache.

Tânărul actor Eduard Păuna dedică acest spectacol unei generații care se apropie mai greu de poezie, generația Z: „Sunt entuziasmat că joc în acest spectacol și că am onoarea să apar într-un festival atât de mare precum FITS. Sunt recunoscător că pot să împart din nou scena cu doamna Rodica Mandache și Cătălin Răducanu. Acesta este un spectacol care ar putea să îi facă pe tineri să exploreze mai mult poezia. Așa că îi invit pe toți cei din generația mea, care se vor afla la Sibiu la final de iunie, să vină să asculte poezie spusă pe scenă. Merită încercat”, a declarat actorul Eduard Păuna.

Un experiment inedit și sinergic: poezie recitată pe scenă și în înregistrări video și muzică interpretată la pian și țambal, într-o sală de concert. „Este un spectacol cu suflet și cu emoții autentice, sunt convins că publicul va fi captivat de trăirile oferite de noi, artiștii. Abia aștept să mă întâlnesc cu spectatorii unui Festival de o asemenea anvergură internațională”, a adăugat Cătălin Răducanu.

Proiectul Aplauze pentru poet… pe scenă este un spectacol multimedia complex, după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina, regia scenică Diana Mihailopol, producător Adina Dragomir. Aplauze pentru poet este un proiect pentru promovarea poeziei românești, în țară și peste hotare, conceput inițial online, în perioada pandemiei, care s-a dezvoltat ulterior în reprezentații mixte diverse, pe scene prestigioase precum Teatrul Național București sau Teatrul Stela Popescu.

Spectacol prezentat în limba română, cu titraj în limba engleză
Durata: 60 min (fără pauză)

Bilete pe www.sibfest.ro si www.entertix.ro.

 

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

01
/11
/24

Începutul anului 2025 aduce în atenția publicului un eveniment unic, ce va reuni două figuri emblematice ale cercetării științifice și spirituale contemporane. Profesorul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărții „Inteligența materiei”, și Neale Donald Walsch, autorul celebrei serii internaționale „Conversații cu Dumnezeu”, vor oferi o experiență de neuitat la Sala Palatului.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.

30
/10
/24

PROFIL Pe actorul Robert Oprea îl puteți vedea la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, în spectacole precum „Ivanov” sau „Birlic”. De asemenea, îl puteți descoperi în „Cântăreața cheală” sau „Crimă la Howard Johnson”. Mai nou, face parte din distribuția spectacolului independent „Orfani” de Dennis Kelly, regizat de Laura Ducu, găzduit de Teatrelli. Despre provocările aduse de noul rol și despre drumul său în teatru am discutat într-un dialog pe care vă invităm să-l citiți.

30
/10
/24

Pe 22 octombrie 2024, la ora 17.00, Asociația Narative a lansat website-ul www.lumilaintersecții.ro în cadrul unui eveniment public care s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

29
/10
/24

Anastasia Dade este actriță și aduce pe scenă autenticitate și emoție în rolul său din „Papiloma Party”, un proiect care deschide discuții despre educația sexuală și sănătatea publică.

29
/10
/24

Institutul Cultural Român a acordat duminică, 27 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT, pentru al treilea an consecutiv, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română, inițiativă a Institutului Cultural Român care urmărește recunoașterea impactului literaturii române în lume, prin efortul exemplar al traducătorilor, excelenți ambasadori ai cărților românești în afara granițelor țării.