Roman Polanski a prezentat un documentar la New York prin Skype
https://www.ziarulmetropolis.ro/roman-polanski-a-prezentat-un-documentar-la-new-york-prin-skype/

Regizorul franco-polonez Roman Polanski a prezentat, joi, la New York, un documentar, de la distanţă, prin intermediul platformei de comunicare video Skype.

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2013

Regizorul franco-polonez Roman Polanski a prezentat, joi, la New York, un documentar, de la distanţă, prin intermediul platformei de comunicare video Skype.

Cineastul ,,dat în urmărire de poliţia americană din 1977 pentru faptul că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră, a participat astfel de la distanţă la prezentarea documentarului ,,Weekend Of A Champion”, un film ce prezintă întâlnirea sa cu fostul campion scoţian de Formula 1 Jackie Stewart, cu ocazia Marelui Premiu de la Monaco din 1971. Acest documentar a fost lansat în 1972, însă a fost relansat joi, într-o nouă versiune care include o scenă nouă, ce prezintă o nouă întâlnire între cei doi, , informează AFP.

În hotelul de lux Soho în care a avut loc conferinţa de presă, Jackie Stewart a fost prezent, însă Roman Polanski, constrâns de situaţia sa juridică, a luat parte la discuţii prin intermediul platformei Skype, pe un ecran uriaş.

,,Una dintre cele trei mari dorinţe ale mele ar fi ca Roman să fi putut fi astăzi aici”, a declarat, cu regret, Jackie Stewart, răspunzând jurnaliştilor care l-au rugat să spună ce ar dori să ceară dacă ar avea dreptul să i se împlinească trei dorinţe.

Roman Polanski – regizorul care evită America

În 1977, în California, cunoscutul regizor, pe atunci în vârstă de 43 de ani, era anchetat pentru că ar fi violat o minoră, după o şedinţă fotografică, în casa actorului Jack Nicholson.

După 42 de zile de închisoare şi eliberarea sa condiţionată, cineastul franco-polonez, care s-a recunoscut vinovat la acuzaţia de ,,întreţinere de raporturi sexuale ilegale”, a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că va primi o condamnare severă. Ulterior, regizorul, refugiat în Europa, a evitat de atunci să călătorească în ţările care au semnate tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.

Roman Polanski

Scandalul a reizbucnit în 2009, atunci când Roman Polanski a fost arestat în Elveţia, pe baza unui mandat internaţional american, apoi plasat în regim de arest la domiciliu în reşedinţa sa de vacanţă din Gstaad, înainte de a fi eliberat în cele din urmă de autorităţile elveţiene, notează Mediafax.

În prezent în vârstă de 49 de ani şi mamă a trei copii, Samantha Geimer, victima lui Roman Polanski, a publicat în vara acestui an o carte despre evenimentele din 1977. Ea a cerut justiţiei americane, în repetate rânduri, să anuleze mandatul de urmărirea emis pe numele lui Roman Polanski.

Foto credit: Cinemagia, Roman Polanski

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.