Români care au schimbat lumea: George Emil Palade şi Eugen Ionesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/romani-care-au-schimbat-lumea-george-emil-palade-si-eugen-ionesco/

În această seară, de la ora 22.45, Marcel Iureş spune povestea lui George Emil Palade, primul român medaliat cu Premiul Nobel. Documentarul realizat de Irina Păcurariu prezintă imagini şi interviuri care dezvăluie în premieră detalii din viaţa savantului român. Filmul va fi urmat, la ora 23.10, de un documetar, realizat de Andrei Măgălie. care va trata viaţa lui Eugen Ionesco.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2018

Filmul Irinei Păcurariu aduce imagini inedite din casa unde a locuit George Emil Palade în Bucureşti în timpul facultăţii, filmări în laboratoarele de la Rockefeller University, unde şi-a desăvârşit cercetarea care i-a adus recunoşterea, interviuri şi imagini de la Departamentul de biologie celulară din Facultatea de medicină a Universităţii Yale pe care a înfiinţat-o. George Emil Palade este primul român medaliat cu Nobel. A primit distincţia pentru medicină în 1974, motivată de cercetările şi descoperirile unice făcute în universul celulei.

Dincolo de dimensiunea sa incontestabilă de savant absolut – a intrat cu 10 la Universitatea de Medicină din Bucureşti, a trecut toate examenele cu 10 şi a absolvit cu aceeaşi notă – George Emil Palade a fost un personaj fascinant. Emigrat în 1946 în SUA, împreună cu prima soţie, fiica industriaşului Nicolae Malaxa, a fost primit imediat de Rockefeller Center – cea mai prestigioasă intituţie academică de cercetare din SUA – unde, în scurt timp, a ajuns coordonatorul laboratorului de biologie celulară. În 1974 este invitat la Universitatea Yale pentru a crea departamentul de biologie celulară de la Facultatea de Medicină. După aproape 20 de ani, se retrage în California, la San Diego University, unde i se pune la dispoziţie o întreagă structură academică.

Români care au schimbat lumeaÎn cei 96 de ani de viaţă, Palade a păstrat mereu legătura cu România şi a militat concret pentru cercetarea fundamentală de aici. Datorită lui, există la Bucureşti un institut care continuă să încurajeze şi să lanseze cele mai strălucitoare minţi care doresc să lucreze în domeniu. Testamentul lăsat este mai degrabă o declaraţie de iubire decât o moştenire. Ultima lui dorinţă a fost ca toate medaliile, diplomele, premiile pe care le-a primit, inclusiv Nobel (a cărui medalie este evaluată la aproape 500 de mii de dolari de piaţa de licitaţii), să fie aduse în România, iar cenuşa de după incinerare să fie spulberată jumătate – în Munţii Stâncoşi din Colorado, jumătate – în Carpaţii de acasă.

Întâlnire cu Eugen Ionescu

Tot în 16 noiembrie, la TVR 1, de la 23.10, vedem şi filmul realizat de Andrei Măgălie despre Eugen Ionesco. Autorul caută să prezinte din secvenţe independente, universul, aşa cum l-a văzut Eugen Ionescu. Întâlnirea cu personajele lui, dl. şi dna. Martin din Cîntăreaţa cheală, în studioul TVR, îl va integra în universul ionescian. Tot aşa cum desenele pe care le va realiza spre sfârţitul vieţii vor completa universul aproape fellinian al lui Eugen Ionescu. În documentar, vorbesc Nicolae Manolescu şi Dan C. Mihăilescu, doi dintre cei care l-au cunoscut personal. Nu lipsesc mărturiile lui Marie France Ionesco despre tatăl său.Români care au schimbat lumea

Eugen Ionescu s-a născut la Slatina în 1909. Curând, familia pleacă la Paris, unde tatăl său susţine doctoratul în drept. În 1922, tatăl îşi ia copiii în România desparţindu-i de mamă, fapt care îl va marca pentru toată viaţa pe Eugen Ionescu. În ţară, urmează liceul Sf. Sava, apoi Literele şi se căsătoreşte cu femeia vieţii sale, Rodica Burileanu. Cei doi vor rămâne nedespărţiţi până la final. Publică poezie, critică literară, are un stil impetuos şi agresiv fără a fi superficial. Plecat definitiv în Franţa în 1942, Ionescu se va impune cu un teatru “al absurdului” şi va muta bornele teatrului sec XX.

„Alături de S. Beckett, el va fi singurul scriitor în viaţă care va fi publicat integral in Pleiades- Gallimard şi este primit în Academia Franceză, fiind considerat cel mai important dramaturg francez al secolului XX. Un critic permanent al totalitarismului, nazist sau comunist, Ionescu nu s-a afiliat niciunui partid. Se va autonumi “golan” după iunie ‘ 90 şi va încerca să găsească o cale spre credinţă. Un om cu toate calităţile şi defectele “la vedere”, un familist fericit, un copil cu privirea spre societatea care se strânge ca un laţ în jurul lui” – Andrei Măgălie, realizatorul filmului.

Foto: George Emil Palade, Români care au schimbat lumea – facebook

16
/05
/14

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 - 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale