Români care au schimbat lumea: George Emil Palade şi Eugen Ionesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/romani-care-au-schimbat-lumea-george-emil-palade-si-eugen-ionesco/

În această seară, de la ora 22.45, Marcel Iureş spune povestea lui George Emil Palade, primul român medaliat cu Premiul Nobel. Documentarul realizat de Irina Păcurariu prezintă imagini şi interviuri care dezvăluie în premieră detalii din viaţa savantului român. Filmul va fi urmat, la ora 23.10, de un documetar, realizat de Andrei Măgălie. care va trata viaţa lui Eugen Ionesco.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2018

Filmul Irinei Păcurariu aduce imagini inedite din casa unde a locuit George Emil Palade în Bucureşti în timpul facultăţii, filmări în laboratoarele de la Rockefeller University, unde şi-a desăvârşit cercetarea care i-a adus recunoşterea, interviuri şi imagini de la Departamentul de biologie celulară din Facultatea de medicină a Universităţii Yale pe care a înfiinţat-o. George Emil Palade este primul român medaliat cu Nobel. A primit distincţia pentru medicină în 1974, motivată de cercetările şi descoperirile unice făcute în universul celulei.

Dincolo de dimensiunea sa incontestabilă de savant absolut – a intrat cu 10 la Universitatea de Medicină din Bucureşti, a trecut toate examenele cu 10 şi a absolvit cu aceeaşi notă – George Emil Palade a fost un personaj fascinant. Emigrat în 1946 în SUA, împreună cu prima soţie, fiica industriaşului Nicolae Malaxa, a fost primit imediat de Rockefeller Center – cea mai prestigioasă intituţie academică de cercetare din SUA – unde, în scurt timp, a ajuns coordonatorul laboratorului de biologie celulară. În 1974 este invitat la Universitatea Yale pentru a crea departamentul de biologie celulară de la Facultatea de Medicină. După aproape 20 de ani, se retrage în California, la San Diego University, unde i se pune la dispoziţie o întreagă structură academică.

Români care au schimbat lumeaÎn cei 96 de ani de viaţă, Palade a păstrat mereu legătura cu România şi a militat concret pentru cercetarea fundamentală de aici. Datorită lui, există la Bucureşti un institut care continuă să încurajeze şi să lanseze cele mai strălucitoare minţi care doresc să lucreze în domeniu. Testamentul lăsat este mai degrabă o declaraţie de iubire decât o moştenire. Ultima lui dorinţă a fost ca toate medaliile, diplomele, premiile pe care le-a primit, inclusiv Nobel (a cărui medalie este evaluată la aproape 500 de mii de dolari de piaţa de licitaţii), să fie aduse în România, iar cenuşa de după incinerare să fie spulberată jumătate – în Munţii Stâncoşi din Colorado, jumătate – în Carpaţii de acasă.

Întâlnire cu Eugen Ionescu

Tot în 16 noiembrie, la TVR 1, de la 23.10, vedem şi filmul realizat de Andrei Măgălie despre Eugen Ionesco. Autorul caută să prezinte din secvenţe independente, universul, aşa cum l-a văzut Eugen Ionescu. Întâlnirea cu personajele lui, dl. şi dna. Martin din Cîntăreaţa cheală, în studioul TVR, îl va integra în universul ionescian. Tot aşa cum desenele pe care le va realiza spre sfârţitul vieţii vor completa universul aproape fellinian al lui Eugen Ionescu. În documentar, vorbesc Nicolae Manolescu şi Dan C. Mihăilescu, doi dintre cei care l-au cunoscut personal. Nu lipsesc mărturiile lui Marie France Ionesco despre tatăl său.Români care au schimbat lumea

Eugen Ionescu s-a născut la Slatina în 1909. Curând, familia pleacă la Paris, unde tatăl său susţine doctoratul în drept. În 1922, tatăl îşi ia copiii în România desparţindu-i de mamă, fapt care îl va marca pentru toată viaţa pe Eugen Ionescu. În ţară, urmează liceul Sf. Sava, apoi Literele şi se căsătoreşte cu femeia vieţii sale, Rodica Burileanu. Cei doi vor rămâne nedespărţiţi până la final. Publică poezie, critică literară, are un stil impetuos şi agresiv fără a fi superficial. Plecat definitiv în Franţa în 1942, Ionescu se va impune cu un teatru “al absurdului” şi va muta bornele teatrului sec XX.

„Alături de S. Beckett, el va fi singurul scriitor în viaţă care va fi publicat integral in Pleiades- Gallimard şi este primit în Academia Franceză, fiind considerat cel mai important dramaturg francez al secolului XX. Un critic permanent al totalitarismului, nazist sau comunist, Ionescu nu s-a afiliat niciunui partid. Se va autonumi “golan” după iunie ‘ 90 şi va încerca să găsească o cale spre credinţă. Un om cu toate calităţile şi defectele “la vedere”, un familist fericit, un copil cu privirea spre societatea care se strânge ca un laţ în jurul lui” – Andrei Măgălie, realizatorul filmului.

Foto: George Emil Palade, Români care au schimbat lumea – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.