România generalilor și Albania lui Kadare!
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-generalilor-si-albania-lui-kadare/

Când este vorba de Albania şi prin cadru apare şi generalul Anghel Iordănescu, în minte îmi vine automat un autor şi o carte şi dacă nu zic măcar asta, vorba lui Florin Piersic, nu mai zic nimic. „Generalul armatei moarte” este cartea şi Ismail Kadare este omul care a plămădit-o. Povestea este excepţională şi din câte îmi amintesc am relatat-o pe scurt în acest colţ minunat de univers al internetului.

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|19 Iunie 2016

Dacă nu am făcut-o nu mai repet – aceasta este o glumă în oglindă a celebrei ziceri „dacă nu v-am mai spus, repet” ultra tocită prin câteva redacții de ziar- dar sfatul prietenesc este următorul: citiți cartea.

Am divagat în cel mai pur stil al actorului pomenit mai sus, așa că încerc să revin la chestiunea pe care nici măcar nu am adus-o în discuție. Jucăm cu Albania un meci decisiv.

Da, știu, pare o glumă pentru cei născuți în plin secol XX. Cu Albania, fotbalistic, nu poate fi nimic decisiv atât  timp cât echipele naționale nu retrogradează. De data aceasta lucrurile par să stea altfel, iar discuțiile legate de urcarea lor sau coborârea noastră, pe scara valorilor, este infinită.

europeanul metropolis

Torje si Chipciu, in pas alergator spre optimile de finala!

Din fericire Albania nu joacă precum scrie Ismail Kadare, altfel, vă asigur că nici nu mai era cazul să ne prezentăm. Am comparat un lac de dimensiuni mici cu un ocean, vă rog să mă scuzați!

Revenind la meci, vă este evident că, de fapt nu vreau să revin din cauza emoțiilor , știu că cea mai mare capcană este să îți desconsideri adversarul, dar la fel de nociv e și să-l supra-apreciezi. Am toată considerația pentru echipa Albaniei, dar chiar și ultimele două rezultate, înfrângerile cu Elveția și Franța, ne indică exact locul pe care îl joacă în fotbalul european, acum în cel mai bun moment al lor.

Dacă echipa noastră nu poate câștiga acest meci, nu are sens să facem tot felul de calcule complicate legate de cum ne putem califica cu două puncte în funcție de accidentele celorlalți din celelalte grupe. În optimi nu ne așteaptă nici Malta și nici Luxemburg (repet pentru poliția politicilor corecte: în fotbal nu mai există echipe mici), ci Anglia sau Germania, care par să joace ceva fotbal de calitate.

Un lucru este cert, astăzi, cu Albania, vedem exact  la ce nivel suntem din punct de vedere fotbalistic…. în rest, din păcate, știm.

Foto: Europeanul Metropolis – facebook,wikipedia

15
/06
/16

Nu ştiu cum fac de nimeresc mereu (în) grupa Portugaliei la turneele finale. Aş putea zice că, cel puţin de data asta, a fost alegerea mea, însă tind să cred că e mai mult de-atât. Un fel de predestinare absurdă care mă pune în faţa unui joc de aceeaşi factură, pe care „naţionala” Portugaliei îl repetă beckettian de vreo 10 ani încoace.

14
/06
/16

Buffon. Barzagli-Bonucci-Chiellini. Stop. La Chiellini voiam să ajung. Trec rapid peste locul comun că tustrei, plus Buffon, care e vârful de lance al acestui supertrident defensiv, alcătuiesc cea mai solidă apărare de la Euro 2016. Aş zice că e şi cea mai carismatică, în ciuda reputaţiei dubioase pe care o au practicanţii dogmei Herrera. Adică e suficient să-l vezi pe Chiellini bătând cuba ca boxerii, cu Buffon, după nişte duble parade in extremis, pentru a tranşa partea asta…

Page 3 of 3123