România în portretele a 10 români de 100 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-portretele-a-10-romani-de-100-de-ani/

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce îşi propune să prezinte portretele şi poveştile de viaţă a 10 români care şi-au celebrat Centenarul odată cu România.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2018

Lansarea va avea loc la Muzeul Național „George Enescu” (Calea Victoriei nr. 141, București) în cadrul unei expoziții ce va prezenta portretele românilor centenari, alături de fotografii din arhiva lor personală.

Cei zece români de 100 de ani incluși în proiect sunt:

Elisabeta Kovecsi, din București

Dumitra Meșină, din comuna Crevenicu, județul Teleorman

Gheorghe Bercea, din Videle, județul Teleorman (foto)

Ilișca Hojda, din oraș Săliștea de Sus, județul Maramureș

Vazul Bulger, din satul Figa, comuna Beclean, județul Bistrița-Năsăud

Victoria Băilă, din Întorsura Buzăului, județul Covasna

Zsuzsana Vocilă, din orașul Rupea, județul Brașov

Elena Cârjă, din comuna Balș, județul Iași

Maria Petroi, din satul Slobozia, comuna Fântânele

Otilia Ispas, din municipiul Constanța, județul Constanța

Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Șerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea și Bogdan Fundali.

„Istoria unei țări este un caleidoscop de istorii personale, povești ale oamenilor care locuiesc în acel loc și contribuie la construirea acelei țări. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918, am vrut să oferim o imagine a ceea ce au însemnat acești ani pentru România și cea mai bună modalitate ni s-a părut a fi prin portretele și poveștile de viață ale acestor oameni, ce au parcurs tot drumul de la formarea țării noastre. Totodată se dorește ca www.de100.ro să rămână un album de familie, al istoriei de viață ai primilor 100 de ani ai României, în care să ne regăsim fiecare frânturi din povestea personală”, declară Olimpiodor Antonescu, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul „Români de 100 de ani” este realizat de către Fundația Națională pentru Civilizație RuralăNiște Țărani”, în parteneriat cu Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și Muzeul Național „George Enescu”, fiind finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Până la inaugurarea platformei www.de100.ro, mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului.

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.