Romania International Film Festival, la Vama Veche şi Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-international-film-festival-la-vama-veche-si-bucuresti/

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape – între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2014

De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare.

De-a lungul a nouă ani, au fost oaspeţi de onoare, printre alţii, Nick Powell, preşedinte executiv al Academiei de Film Europene, Emir Kusturica, regizor premiat la Cannes, Kevin Costner, actor premiat cu Oscar pentru filmul „Cel care dansează cu lupii/ Dances with wolves”, Julie Taymour, regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film „Frida”, Nicola Piovani, autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Viaţa e frumoasă/ Life is Beautiful”, Elliot Goldenthal, autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Frida”.

Anul acesta, în Vama Veche vor fi proiectate lungmetraje din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în cinema/ Woman in Cinema, precum şi din secţiunile necompetiţionale Focus, 2×3 şi Panorama. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.

O minunată noapte în Split

Aşadar, joi, de la ora 20.45, la Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche va putea fi vizionat filmul „O minunată noapte în Split/ Ta divna Splitska noc”, care a câştigat trofeul primei ediţii. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic, care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia multe premii internaţionale, printre care şi o nominalizarea primită din partea Academiei de Film Europene, la categoria „descoperirea europeană a anului”.

Secţiunea Focus este dedicată anul acesta Ucrainei. Ro-IFF va prezenta „Gámer”, filmul de debut al regizorului ucrainean Oleg Sentsov, care se află în arestul Securităţii din Rusia (FBS).

Romania International Film Festival este un festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre, în special prin competiţia CineBlackSea şi, de asemenea, singurul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor, Woman in Cinema.

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al preşedintelui României, iar partenerii instituţionali la această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.

Foto cu Romania International Film Festival şi O minunată noapte în Split – www.ro-iff.ro

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: