România, la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-festivalul-international-de-film-de-animatie-de-la-annecy/

Asociaţia Estenest organizează, în perioada 9 – 14 iunie, standul românesc din cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy (Franţa). România este prezentă pentru prima dată în cadrul celui mai important market dedicat filmelor de animaţie.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2014

Organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, standul oferă informaţii despre filmele şi proiectele româneşti de scurtmetraj, casele de producţie şi oportunităţile de co-producţie din România. El va reprezenta şi cel mai important punct de întâlnire dintre profesioniştii români şi cei străini aflaţi la Annecy.

”Standul de promovare facilitează networking-ul animatorilor români, la cel mai important festival de animație din lume și constituie o continuare firească a proiectelor noastre. Cu ajutorul CNC, anul acesta suntem prezenți la Annecy și sperăm să devină foarte repede o tradiție,” a declarat Vlad Ilicevici, Director Executiv Anim`est.

România este reprezentată anul acesta de cele mai bune filme românești ce au rulat și în cadrul competiției românești de la Anim`est în ultimii cinci ani. Printre scurtmetraje se numără 2 (r. Ilinca Šeda / 2013), Becoming (r. Andrei Sopon / 2012), Eschaton (r. Alexei Pătrașcu / 2012), Grand Café (r. Bogdan Mihăilescu / 2010), Growing (r. Roxana Bențu / 2011), How to Deal with Nonsense (r. Veronica Solomon / 2010), Luminal Introspect (r. Mircea Purdea / 2009), Make Love, Not Sex (r. Szőcs Tamás / 2010), My Friend Is a Cloud (r. Anton Octavian / 2009), Tango con Anita (r. Fekete Szabolcs / 2013), Traveling with My Thoughts Full of Hope (r. Adrian Băluță / 2011) și White Noise (r. Marius Pandele / 2009), câștigător al unei Menţiuni Speciale a Juriului pentru un film românesc în competiția din 2009.

Lista de filme este completată de Câinele Negru Pișăcios / Black Peeing Dog, care a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Clip Publicitar la Anim’est 2009 (r: Dan Panaitescu), coproducția Norvegiano-Română The Temptress în regia lui David Kinsella și cu regia de animație Dan Panaitescu și The Scream (r. Sebastian Cosor / 2011), câștigătorul Premiului pentru Cel Mai Bun Film Românesc și al competiției Balkanimation la Anim`est 2011.

“Unul din scopurile principale ale Asociației Este`n`est este să descopere și să promoveze tineri animatori români. Animation Worksheep, platforma noastră educațională, crește de la an la an și oferă pasionaților de animație posibilitatea de a pune în practică cunoștințele pe care le au. Ne bucurăm că din cei 48 de absolvenți Animation Worksheep, o mare parte activează ca animatori,” a completat Vlad Ilicevici.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim`est va avea loc în perioada 3-12 octombrie la București, fiind urmat de o retrospectivă la Chișinău în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie.

Despre Anim’est

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est este cel mai mare festival de film din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animație din Europa.

Celor şapte secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip & advertising, balkanimation – deschisă filmelor din Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, FIRO Macedonia, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia, Minimest) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreaga lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi.

Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația autohtonă. In 2011, organizatorii au lansat Animation Worksheep, un atelier de film de animație desfășurat pe parcursul a 17 zile, destinat tinerilor animatori din România și Republica Moldova și susținut de cei mai activi animatori români: Dragoș Ștefan, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici.

O mare parte dintre participanții atelierului Animation Worksheep au început să activeze în studiouri de animație sau au fost selectați în competiția românească a festivalului.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.