România la satul Francofoniei de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-satul-francofoniei-de-la-paris/

Ministerul Culturii susţine prezenţa României în Village de la Francophonie / Satul Francofoniei, în contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra în jurul marilor festivaluri internaţionale de muzică, artele spectacolului şi cinematografie.

Un articol de Liliana Matei|3 octombrie 2024

Între festivalurile prezentate la Paris publicului larg se numără Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru, Transilvania International Film Festival – TIFF, Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova, Classix Festival, Euphonia Festival, IconArts Festival and Academy, Festivalul de Film Anonimul, The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival.

Village de la Francophonie/ Satul francofoniei este organizat în perioada 2-6 octombrie 2024 în CENTQUATRE-PARIS, un sit arhitectural excepțional și istoric dedicat inovației și creației cu impact internațional, iar intrarea la evenimente este liberă.

În Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, țările participante au oportunitatea de a-și face cunoscute culturile, patrimoniile și societățile în fața publicului larg. Festivalurile de muzică, artele spectacolului, cinematografie și culturi tradiționale din România oferă perspective noi și povești care reflectă diversitatea și complexitatea experienței umane.

Aceste evenimente creează contextul în care artiștii și publicul explorează noi viziuni de încurajare a dialogului intercultural, sunt spațiul de întâlnire și reînfrumusețare a sufletului uman prin povești universale.

Industriile creative din mediul privat aduc inovația în lumea artei prin crearea de intersecții între muzică și noile tehnologii, între artă și educație, creează punți de legătură între diverse culturi și comunități.

Printre evenimentele ce vor avea loc în Satul Francofoniei/ Village de la Francophonie, se numără și „Consultații poetice”, un proiect proiect produs de Théâtre de la Ville – Paris, după o idee de Emmanuel Demarcy-Mota, cu participarea a doi actori ai Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și a doi actori de la Teatro della Pergola (în data de 3 octombrie, de la 12:00 la 14:00 și de la 15:00 la 18:00).

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 11:30, va avea loc în Salle 200 din cadrul CENTQUATRE-PARIS, un concert de excepție susținut de Orchestra de Cameră Radio, alături de violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Enescu, ediția a XVII-a.

Programul evenimentului cuprinde lucrări de Enescu, Silvestri, Mendelssohn, Saint-Saëns și Bartók.

Programul propus urmează un fir logic al legăturilor directe și indirecte care duce spre același pol: George Enescu.

Biletele sunt gratuite și se pot rezerva aici: https://festivalfrancophonie2024.org/evenements/concert-roumanie-orchestre-de-chambre/

Tot sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 14:00, în spațiul AGORA ÉCURIE va avea loc Panelul Festivalul Internațional George Enescu, motor de promovare a muzicii universale și model de cooperare între culturi; Cooperarea culturală franco-română, Teatrul ca Vector de Identitate Francofonă: Perspective Românești și Internaționale.

Prin prezența în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, România își propune, așadar, să evidențieze puterea transformatoare pe care Cultura și Arta le dețin în construirea unei lumi mai unite și mai frumoase.

15
/07
/24

Evenimentul pe care mii de participanți îl așteaptă un an întreg este pregătit de start. Campingul a fost, deja, deschis pentru a-i primi pe cei 18.000 de locuitori ce vor popula EC Village pentru următoarea săptămână, iar organizatorii au pregătit soluții pentru acces rapid, simplificat și în siguranță.

20
/06
/24

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas, președintele juriului secțiunii de violoncel, va susține miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție pe scena Ateneului Român, fiind acompaniat la pian de către Mikhail Mordvinov.

14
/06
/24

Organizatorii Concursului Internațional George Enescu anunță rezultatele preselecției secțiunilor instrumentale, pentru ediția a XIX-a: din 555 de muzicieni care au aplicat până la data de 17 mai 2024, juriul de specialitate a selectat 149 de tineri interpreți din 26 de țări, care vor evolua la București în luna septembrie. 

22
/05
/24

Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinară de producție, cercetare și educație PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii române în lume* în cadrul Galei AFCN din seara de 20 mai 2024, în baza rețelei de parteneriate cu spațiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Fundația Triade (Timișoara).